MP-Rata

RATAKALUSTO => Pyörät => Aiheen aloitti: jarska - 07.02.12 - klo:18:28

Otsikko: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 07.02.12 - klo:18:28
Kaksi aikasempaa pyörää oli varustettuna luistonestolla ja abseilla, S1000RR ja 10R-11.
Bemarilla tuskin oli missään vaiheessa kummatkaan apuna, mut Kawalla taas pari kertaa lähti takanen luistolle.

Luiston aikana tein tietysti vaistomaisen liikkeen, eli kaasu pois, pyörä oikeni ja kalsarit vaihtoon.
Mietin että minkä verran toi luistonesto oli noissa mukana ja olisko lähtenyt alta ilman sitä. confused_thinking

Eli saattoiko olla niin että se toimii niin huomaamatta etten edes tajunnut sen korjaavan luistoa tai yleensäkki puuttuvan peliin jo ennenkuin katastrofi oli edes lähdössä liikkeelle?

Tuumailen tätä siksi kun tässä nykyisessä kympissä ei ole luistonestoo/abseja, pitääkö mun jotenki muuttaa ajotapaani, lähtee ehkä varovaisemmin mutkien avauksista tai jotain.
Noh, varovaisesti sitä pitääkin lähteä ruosteenpoistoon, mut minkä verran on jengillä luottoo noihin elektronisiin "apupyöriin" ja onko joku ajanut kurvista ulos noita vasten silleen et rohkeesti vaan tuppi nurin ja hienosti meni?

Maailmalta kun lukee isojen poikien juttuja, niin jotkut vannoo noiden nimeen ja jotkut taas ajaa parempia aikoja ilman, mites täällä fiilikset jakaantuu?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Turder - 07.02.12 - klo:19:36
Eikös tuossa sun Kawassa ole KIMS, eli melko alkeellinen luistonesto (mittailee kampiakselin nopeuden muutosta)?

En ole ajanut kuin kadulla luistonestollisilla pyörillä ja sellainen yleiskuva on jäänyt, että ne on suunniteltu pääasiassa sinne, mutta varmasti niistä on hyötyä rataharrastajalle eräänlaisena turvaverkkona. Pari asiaa mitkä huomioisin jos hankkisin luistonestollisen pyörän pääasiassa radalle ja haluaisin siitä kaiken hyödyn: millainen se luistonesto on, millaiset anturit siinä on ja miten se toimii.

Voi olla harmaita hiuksia aiheuttava yllätys, jos esimerkiksi rengaskoon vaihto vakiosta johonkin 195/65-slicksiin vaikuttaa luistoneston toimintaan negatiivisesti kun kaikki parametrit on suunniteltu vakio 190/55 katunakille. Sama juttu välitysten muutoksissa. Juttelin viime kesänä Yamahan inssin kanssa näistä ja kovinkaan hyvänä hän ei pitänyt vakioelektroniikkoja pelkkään kilpakäyttöön juuri em. rajoitusten vuoksi. Toki ne vielä kehittyy kun ollaan vasta alkutaipaleella katupyörien osalta. Lisäksi kaikki valmistajat mainostavat luistonestoa samoilla argumenteilla mutta toteutukset vaihtelevat hyvin simppelin ja edistyneen väliltä.

Mutta on niissä hyviäkin toteuksia jo nyt, esim. Aprilialla. Ja muutenkin tämä mielenkiintoinen aihe ja itse tekisi mieli hankkia pyörä jossa on kunnon elektroniikat niin pääsisi niillä leikkimään (http://www.motorcycle-usa.com/1189/Motorcycle-Video/2011-Aprilia-RSV4R-APRC---First-Ride-Video.aspx) :D

Kirjoittelin asiasta aiemmin tänne (http://tuppinurin.blogspot.com/2012/01/luistonesto-ja-luistonesto.html).
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 07.02.12 - klo:19:56
Eikös tuossa sun Kawassa ole KIMS, eli melko alkeellinen luistonesto (mittailee kampiakselin nopeuden muutosta)?

Jep, on siinä sellanen ja kun lueskelee tietoja niin tulee fiilis et tänäkään päivänä Kawan suunnitteluosasto ei tiedä mikä se on ja mitä tuli tehtyä. :D

Voihan se olla et jotain auttaa, mut ei KIMS:n  toimintaa ole testeissäkään saatu kunnolla esille.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: carbon - 07.02.12 - klo:20:02
           Viime keväänä Jurvassa tämä ensimmäinen U oikealle (onko sillä joku nimi?) niin siinä avasin BMW rää rää kaasun uudella kylmällä kumilla.
Olin matkustaja ja aivan varma jo kaatumisesta kun valot taulussa vilkkuivat kauniina ja pyörä yhtäkkiä pystyssä odottelee lisää käskyjä.
Olen aivan varma myös siitä että olisin kaatunut ilman DTC apupyöriä.
Myös viime kesänä Alastaron palmasissa puhkes rengas, takanen, niin kyllä elektroniikka otti osaa suruun...En ole vielä uskaltanut ajaa ilman apuja.
Taidot ei riitä !
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 07.02.12 - klo:20:14
...En ole vielä uskaltanut ajaa ilman apuja.
Taidot ei riitä !

Uskon, teitä kun kattelee pyöräsi kanssa pakettina radalla, niin en menis vannomaan kumpi on kuljettaja, et sikäli tarpeellinen on luistonesto. :P :D

Vitsivitsi Carbon :-*.....en millään tavalla mollaa elektroniikkaa ja pelastaa taatusti monta tilannetta missä taidot loppuu, kiva vaan keskustella eri näkemyksistä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Teemu Tanila - 07.02.12 - klo:21:34
Nyt tuli ekaa kertaa kokemusta luistonestosta viime kesänä tolla 2011 Kawalla. Kyllähän se siellä aina välillä avauksissa rätisi ja leikkasi myös keulimista pois mutta vauhtia ei mulla kyllä parantanu millään lailla. Saattoi kuitenkin pelastaa parilta highsidelta kenties. Mulla kun on Kawassa KIT sähköt niin niillä saa luistonestoa 33 eri asentoon eli valinnanvaraa siinä kyllä löytyy. Loppujen lopuksi sitä tuli käytettyä parilla eri asetuksella kun tuntui löytyvän hyvä säätö.

Parista eri tonnisesta Suzukista kokemusta aikaisemmin ilman luistonestoa ja koskaan en saanut niillä kuivalla kelillä highsidea aikaiseksi. Kerran lähti sadekelin kisassa perä sivulle ja siitä kumoon mutta sekin oli hieman erikoistilanne. Eli luistonesto oli ranteessa ja on kyllä edelleenkin. Jotkut kuulemma (ainakin omien puheidensa mukaan) kääntää kaasun kerralla pohjaan ja oikein ajaa luistonestoa vastaan mutta itse en sitä ainakaan vielä ole oppinut. En ole varma että onko syytäkään?

Eli yhteenvetona, en ole oppinut luistonestoa hyödyntämään niin että se näkyisi kierrosajoissa. Ehkä se on siellä kuitenkin jonkinlaisena turvaverkkona. Sateella siitä olisi varmasti selkeämmin mullekin hyötyä mutta tarkoitus ei ole sateella enää ajella :)

Teemu
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 08.02.12 - klo:08:56
Kokemusta luistonestosta vain muutaman kierroksen verran 1000RR Bladella, jossa Bazzaz toimitti luistoneston virkaa. Ainakin liian tiukalle säädettynä tuo luistoneston valo vilkuttelee aika herkästi. Ainakaan toistaiseksi en ole kaivannut tuota ominaisuutta omaan pyörään, mutta saa nähdä muuttuuko mieli kun ensimmäisen high-siderin heittää.

Samaisen mopon absit aiheuttivat ensimmäisellä kierroksella Las Palmasin jarrussa kalsaripyykkiä kun radan epätaisaisuudesta johtuen jarru ei tunnu purevan yhtään samalla tavalla kuin ilman abseja, mutta tästä huolimatta mopo kyllä pysähtyi mutkaan ihan samasta matkasta kuin omakin laitos. Eikä nuo huonosti tunnu toimivan muutenkaan kun tuolla ko. pelillä ajettiin jokkiksessa viime kesänä podiumille asti.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: nopea57 - 08.02.12 - klo:11:05
Motorradissa oli testattu uuden bemarin ja jammun elektroniikan toimintaa sadekelillä radalla. Radan täysin tunteva kisakuski ajoi molempia pyöriä nopeammin ilman apuja, kun taas toimittaja pääsi parempiin tuloksiin apujen kanssa. Voi olla kyse siitäkin mihin on tottunut, vaiko mihinkään.  ::)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 08.02.12 - klo:12:03
...Eli luistonesto oli ranteessa ja on kyllä edelleenkin. Jotkut kuulemma (ainakin omien puheidensa mukaan) kääntää kaasun kerralla pohjaan ja oikein ajaa luistonestoa vastaan mutta itse en sitä ainakaan vielä ole oppinut. En ole varma että onko syytäkään?

Teemu

Muistelen aikaa ennenkuin Absit tuli autoihin...selkärankaan oli syöpynyt käytösmalli, miten jarruilla pumpataan tiukan paikan tullen jotta väistö onnistuu.
Nyt on jo oppinut luottaan et senkus runttaa pohjaan ja kääntää rattia, onnistuu mut vielä tänäänkin saattaa tulla tilanteita jossa wanhaan malliin pumppailen poljinta.

Aasinsilta siihen, et miten käy kun luistonestot yleistyy ja ne on lähes kaikissa pyörissä.
Kuski A on oppinut et pystyy avaan kaasua reippaasti kurvista ulos tullessa ja pyörä käyttäytyy suht. nätisti.
Entäs kun samaiselle kuskille lyödään "estoton" mopo alle, osaisko sitä enää hoidella avausta perinteisesti... kaasulla vai onko eturengas ensimmäisen kurvin jälkeen läheisessä metsässä vaeltelevan hirvaan takapuolessa?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: carbon - 20.02.12 - klo:22:31
Nyt kun on näitä kaiken maailman elektroniikka estoja. Ennen oli vain tolla seksuaalipuolella.
Esim mulla Bemarissa on 4 eri tasoa, karttaa, miksi niitä nyt sitten nimetäänkin., rain,sport,race ja slick. Mitä on muissa merkeissä vastaavia, en tiedä.
Tämä nyt ehkä kuuluu sarjaan tyhmät kysymykset mutta haluaisin tietää että onko noissa rivien väleissä myös "ajamisen esto"?
Estääkö nuo minua tutustumasta pyörääni ? Joissakin muissa topiceissa oli että pitää antaa sen pyörän elää ja tuntea se perseen alla.
Oppiiko sitä tuntemaan kun joku valo vilkkuu millon missäkin ja vähinkin yrittää keulaa ylös niin katkoo, katkoo.
Onko niitä oikeasti tarkoitettu ajomiehille vai onko ne enemmänkin keskiryhmän apupyöriä ?
Raaseri tuolla Bemariforumilla tais niistä joskus puhua, mutta kun en muista ? E.Korpiahon muistan sanoneen että sateella on hyvä, kuivalla jää pari sekunttia ?
Käytättekö niitä kellä nyt on ? Onko niitä esim suomen kisapyörissä ? Haluaako niitä kisamiehet ? Onko edes sallittuja ?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 20.02.12 - klo:22:40
Mutu.
Jos siitä haluaa todellista hyötyä, sillon kun tosissaan ajetaan limitillä, niin sen pitää olla täysin säädettävissä/ data pitää kerätä riittävän monesta eri sensorista. Jolloin siitä on hyötyä kuivallakin kelillä, koska nykyelektroniikka on aina nopeampi reagoimaan kuin ihminen.

Sitten taas noi systeemit missä on mahollista valita vain insinöörin etukäteen arpomat asetukset/kartat on enemmän ja vähemmän turisteille. Toki niistäkin on suuresti hyötyä tavis harrastelijalle. Ts ei ne harrastajan menoa rajota mitenkään. Enintään estää täysin turhat low/hi-siderit avauksissa.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 20.02.12 - klo:23:13
Nyt kun on näitä kaiken maailman elektroniikka estoja. Ennen oli vain tolla seksuaalipuolella.
Esim mulla Bemarissa on 4 eri tasoa, karttaa, miksi niitä nyt sitten nimetäänkin., rain,sport,race ja slick. Mitä on muissa merkeissä vastaavia, en tiedä.
Tämä nyt ehkä kuuluu sarjaan tyhmät kysymykset mutta haluaisin tietää että onko noissa rivien väleissä myös "ajamisen esto"?
Estääkö nuo minua tutustumasta pyörääni ? Joissakin muissa topiceissa oli että pitää antaa sen pyörän elää ja tuntea se perseen alla.
Oppiiko sitä tuntemaan kun joku valo vilkkuu millon missäkin ja vähinkin yrittää keulaa ylös niin katkoo, katkoo.
Onko niitä oikeasti tarkoitettu ajomiehille vai onko ne enemmänkin keskiryhmän apupyöriä ?
Raaseri tuolla Bemariforumilla tais niistä joskus puhua, mutta kun en muista ? E.Korpiahon muistan sanoneen että sateella on hyvä, kuivalla jää pari sekunttia ?
Käytättekö niitä kellä nyt on ? Onko niitä esim suomen kisapyörissä ? Haluaako niitä kisamiehet ? Onko edes sallittuja ?

Yhdistin tämän sun aloituksen tähän vanhempaan ketjuun kun oli aikas lähellä samaa aihetta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: carbon - 21.02.12 - klo:06:25

           Sorry, olis muuten voinutkin laittaa edelliseen jatkoon. Mä tarttisin unohduksen esto asetuksen otsaani... :-[
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 21.02.12 - klo:06:54
En tiedä kuinka yleisesti, mutta varmasti on käytössä luistonesto kuivalla ainakin yhdellä voitoista suomen sb-dsarjassa ajavalla kuskilla (BMW). siihen race-ecuun saa 20 eri asetusta, ja on kai Dunlopin renkaillekin omat karttansa. Oma veikkaus on, että enemmistö bmw-kuskeista pitää luistonestoa harjoitellessa ja kisassa. Korostan sanaa "veikkaus" (Paavo M Petäjä).
Absia kuulemma käyttävät saksalaisista bmw-räärääkuskeista osa, ja kehuvayt että "he****in hyvä", toiset ei taas käytä. Samaa vauhtia ajavat. Näin kommentoi Saksassa syksyllä viikon viettänyt bmw-räärää-henkilö. Radalla olivat sen viikon tiemmä viettäneet paikallisten kykyjen kanssa.

Ja siinä race-ecussa on 20 eri asetusta luistonestolle, ja luuisin että tiukimmasta päästä jos valitsee melkein kuski kuin kuski säädön, ei edes huomaa onko päällä vai ei.

Ja vielä lopuksi bmw-propagandaa "erittäin luotettavalta tuntemattoman henkilön taholta" varikkorupattelun pohjalta saadusta tiedosta: "tiettävästi BMW on tällä hetkellä johtavassa asemassa absin kehirystyössä". Autoista puhui, eikä mopoista.

Panicalen abs painaa sasttumalta täsmälleen saman verran kuin RR:N, ja sama jarruvalmistajakin näkyy olevan.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 21.02.12 - klo:06:54

           Sorry, olis muuten voinutkin laittaa edelliseen jatkoon. Mä tarttisin unohduksen esto asetuksen otsaani... :-[

No problem. peukku_1

Hondan uuden Firebladen testejä kun lukee, nipponin insinöörit kailottaa kovaan ääneen et siinä ei tarvii luistonestoja vaan jätämme ajamisen aidosti kuljettajalle.
No sehän on tietysti pakkokin ennen uuden 2020 mallin ilmestymistä, josta ne saattaa jo löytyä. :D
Mut voipi olla kova luu radoilla vaikkei olekkaan ultimate tehotykki kaikilla herkuilla, kovasti kehuvat tasapainoiseksi paketiksi ja ennenkaikkee kohtuuhintainen.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 21.02.12 - klo:07:01
ooko sää noin nopee Jarska???. Kirjoitin tuohon yllä olevaan viestiin " **lvet** "  hyvä, ja kun napsautin lähetä-nappia se oli oli jo sensuroitu muotoon"he***in hyvä".

Vai oletko laittanut lisävarusteeksi woorumille kcs:n. (ki****un esto)  confused_thinking
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 21.02.12 - klo:07:11
ooko sää noin nopee Jarska???. Kirjoitin tuohon yllä olevaan viestiin " **lvet** "  hyvä, ja kun napsautin lähetä-nappia se oli oli jo sensuroitu muotoon"he***in hyvä".

Vai oletko laittanut lisävarusteeksi woorumille kcs:n. (ki****un esto)  confused_thinking

Sen verta karskia porukkaa täällä ja minä kun oon tämmönen herkkä poika, niin laitoin automaagisen sanasensuurin. :)

Ja siinä race-ecussa on 20 eri asetusta luistonestolle, ja luuisin että tiukimmasta päästä jos valitsee melkein kuski kuin kuski säädön, ei edes huomaa onko päällä vai ei.

Tässä kohtaa maalaistollolla herää kysymys, jos/kun kisapojat vetää ton niin tiukalle, ettei se puutu juur mihinkään, niin tarviiko ne edes sitä? ::)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 21.02.12 - klo:08:44
Ja vielä lopuksi bmw-propagandaa "erittäin luotettavalta tuntemattoman henkilön taholta" varikkorupattelun pohjalta saadusta tiedosta: "tiettävästi BMW on tällä hetkellä johtavassa asemassa absin kehirystyössä". Autoista puhui, eikä mopoista.

Panicalen abs painaa sasttumalta täsmälleen saman verran kuin RR:N, ja sama jarruvalmistajakin näkyy olevan.

Uskaltaisin kuitenkin väittää, että Bosch ja vastaavat suuret elektroniikkaan ja ajoneuvojen säätötekniikkaan erikoistuneet pajat ovat siellä kehityksen kärjessä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: pena1 - 21.02.12 - klo:09:11
Superbike Suomen mestari -10 ja -11 ajoi luistonestollisella mopolla.
Ja moni muukin kaikissa eri sarjoissa, riippumatta pyörän merkistä.

Osa SM superbikessa myös ABS jarruilla.

On orggis ja jälkiasennus systeemiä.

Varmasti vempeleistä on hyötyä, ajetaan sitten millä tasolla tahansa.         
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Grandi67 - 21.02.12 - klo:09:23
Mutua

Luultavasti apsien ja luistonestojen hyödystä otetaan kaikki irti vasta muutaman vuoden kuluttua,kun sukupolvi,joka on ajanut pelkästään näillä laitteilla,alkaa kokeilemaan,miten kovaa mennään. Ne luultavasti uskaltaa luottaa näihin apuihin 110 prosenttisesti, avata ja jarruttaa oikeesti apuja vasten.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 21.02.12 - klo:10:08

Uskaltaisin kuitenkin väittää, että Bosch ja vastaavat suuret elektroniikkaan ja ajoneuvojen säätötekniikkaan erikoistuneet pajat ovat siellä kehityksen kärjessä.

http://ashonbikes.com/content/bosch-abs-testing (http://ashonbikes.com/content/bosch-abs-testing)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: nopea57 - 21.02.12 - klo:10:24
Tässä kohtaa maalaistollolla herää kysymys, jos/kun kisapojat vetää ton niin tiukalle, ettei se puutu juur mihinkään, niin tarviiko ne edes sitä? ::)

Motoparkin päätöskisassa kiinnitin huomiota kahden kärkipyörän erilaiseen käyttäytymiseen tietystä mutkasta (takalenkin 'hevosenkenkä'?) lähdettäessä. Erkka K lähti aina voimakkaasti perä vispaten ja Eeki K näennäisesti 'kiskoilla'. Molemmissa pyörissä luultavimmin luistonesto, mutta eri asetuksessa kuskin mieltymysten mukaan. Nuo bemarin reilut 20 eri asetusta (nekin säädettävissä) raceECU:lla ovat aika eri asia kuin vakiossa.

Ja sitten taas se MotoGP, jossa luistonestoa säädellään mm. gps-tiedon pohjalta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 08.03.12 - klo:08:19
Bazzazin luistonestosta lukiessa, miten se on hyvä säätää eri ratojen ja ajotottumusten mukaan, niin tulee maallikolle mieleen...
tuollahan tavallaan yritetään "paikata" kuljettajan tekemiä virheitä, eli ilmeisesti vaan sitä missä kohden on vaara avata liikaa ja rajoittaa kierroksia?
Jotenkin omalla kohdalla mietein, et mieluummin hankkisin vaikka RaceDacin kertomaan missä teen niitä mokia ja yritän korjata itte ajamista/avaamista harjotellen, kuin hommaan Bazzazin, jonka säädän korjaamaan mun mokat.
En tietenkään haluis maksaa oppirahoja aina perän alta lähtemisellä,siinä Bazzaz tulee taas apuun vai tuleeko?
Tämmösiä hajatelmia, terveisin oldschoolmämitäänluistonestojatarttejanurin kuski. :D


Edit: mulla on aivot juuttuneet johki välimaastoon, tarviin jonkin luistoneston kuitenkin, en tarvii, tarviin, en...jos teippais vaan kämmenpuolelle sopivan mittasen ja terävän hammastikun ajohanskan alle, siinä mulle luistonestoo. ::)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 08.03.12 - klo:10:14

En tietenkään haluis maksaa oppirahoja aina perän alta lähtemisellä,siinä Bazzaz tulee taas apuun vai tuleeko?
Tämmösiä hajatelmia, terveisin oldschoolmämitäänluistonestojatarttejanurin kuski. :D


Edit: mulla on aivot juuttuneet johki välimaastoon, tarviin jonkin luistoneston kuitenkin, en tarvii, tarviin, en...jos teippais vaan kämmenpuolelle sopivan mittasen ja terävän hammastikun ajohanskan alle, siinä mulle luistonestoo. ::)

Edullinen on tämä hammastikkuidea! Paniikkitilanteessa jarrutamiseenkin saa TUNTOA lisää.

Ajoin viime kesänä tietämättäni Alastarossa puolen tuisinaa ratapäivää luistoneston olessa pois pelistä. Vaihdoin varikkolla jarrupalat, ja muiden RR-kuskien kanssa ensin ihmeteltiin, mikä se poltattaa absin ja luistoneston  valoja. Olin sensorin turmellut edestä.

Kuitenkin pidän ehdottomasti päällä, se kun katkasisee ainakin jossain kohdin avauksissa holtittoman kaasun käytön aiheuttaman luiston. Ja jos nämä kärkikuskitkin pitää päällä, ei ole syytä pelätä että liian helpoksi käy homma. Tiedä näistä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 08.03.12 - klo:12:17
Bazzazin luistonestosta lukiessa, miten se on hyvä säätää eri ratojen ja ajotottumusten mukaan, niin tulee maallikolle mieleen...
tuollahan tavallaan yritetään "paikata" kuljettajan tekemiä virheitä, eli ilmeisesti vaan sitä missä kohden on vaara avata liikaa ja rajoittaa kierroksia?
Jotenkin omalla kohdalla mietein, et mieluummin hankkisin vaikka RaceDacin kertomaan missä teen niitä mokia ja yritän korjata itte ajamista/avaamista harjotellen, kuin hommaan Bazzazin, jonka säädän korjaamaan mun mokat.
En tietenkään haluis maksaa oppirahoja aina perän alta lähtemisellä,siinä Bazzaz tulee taas apuun vai tuleeko?
Tämmösiä hajatelmia, terveisin oldschoolmämitäänluistonestojatarttejanurin kuski. :D
Riippuu siitä luistoestosta ja sen säädöistä, ett mihin kaikkeen siitä on. Perimmäinen idea siinä on reagoida luistoon jollain tavalla, ja säädöistä riippuu että mitä ja missä vaiheessa se sit tekee. Se voi olla säädetty silleen ett kuski tietoisesti "yli"avaa ja tc pitää luiston rajotettuna. Tai sit se voi olla säädetty silleen ett se sallii tietyn max määrän luistoa, jolloin kuski saa valita minkä verran sladissa ajaa.
Harrastelijan kohdalla sen voi säätää esim niin että se sallii tiettyyn rajaan asti kuskin virheet, mutta sit siinä pisteessä kun ei enää oo paluuta, niin tc puuttuu asiaan just sitä ennen.
Ja toisaalta, onhan se luistoneston säätäminen datan avulla hyvää opettelua siitä omasta ajosta.

Mä hankkisin joko rdacin tai molemmat, mutta en pelkästään bazzazia. Koska Mun Mielestä luistonestossa ei oo mitään mitään järkeä, ellei säädä sitä kuskille sopivaksi, ja sen säätämisen pystyy harrastelija tekemäään vain datan avulla.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 08.03.12 - klo:13:05
Mä hankkisin joko rdacin tai molemmat, mutta en pelkästään bazzazia. Koska Mun Mielestä luistonestossa ei oo mitään mitään järkeä, ellei säädä sitä kuskille sopivaksi, ja sen säätämisen pystyy harrastelija tekemäään vain datan avulla.

Veri kuut point. shakehands_1
Näin minäkin sen miellän ja edellisessä Kawassa kun toi "kylkiäisenä" tullut Bazzaz oli täysin tai ainakin mulle säätämätön, niin se ledi vaan vilkkui millon missäkin...suorallakin, ei kait siitä sillon mitään hyötyä ole.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: raukkis - 08.03.12 - klo:19:19
Muista pyöristä en osaa sanoa mutta esim. tuossa bladessa on jonkinlainen lean angle sensori. Onko nuo jotain on/off tyyppisiä hätäkatkaisimia vai saako niistä jotain lineaarista dataa ulos, mitä voisi hyödyntää esim. juuri bazzaazin säätämisessä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 08.03.12 - klo:19:41
Muista pyöristä en osaa sanoa mutta esim. tuossa bladessa on jonkinlainen lean angle sensori. Onko nuo jotain on/off tyyppisiä hätäkatkaisimia vai saako niistä jotain lineaarista dataa ulos, mitä voisi hyödyntää esim. juuri bazzaazin säätämisessä.
Jos kaatumis-sensoria tarkotat niin se o on-off, ei hyötyä tclle.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Fasu - 08.03.12 - klo:20:59
Johan tässä kateuden piru iskee kun ei ole edes luistokytkintä,  ja jos olisi sekin toimii väärään suuntaan knuppel_2
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: APRR - 12.04.12 - klo:11:09
Tuli hommattua pyörä josta löytyy Bazzazin boksi. En vain saa kirveelläkään yhteyttä koneellani siihen että saisin laitettua luistoneston edes päälle, edellinen omistaja kun ei sitä ole käyttänyt.

Latasin softan ja ajurit Bazzazin sivuilta, kokeilin niin Windows 7:lla ja Vistalla, parilla eri piuhallakin koitin eikä sitten millään löydä ko. laitosta. Shifteri kyllä toimii ja boksiin syttyy "Diag." ledi kun laittaa USB kaapelin kiinni. Mutta kun softan käynnistää se vain sanoo "communicating with device... please wait" ja vaikka odottelet vartin niin ei tapahdu mitään.

Onko muilla ollut minkälaisia ongelmia tuon Bazzazin kanssa?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Streethawk - 12.04.12 - klo:12:38
Joskus kuullemma ollut tällainen ongelma. Siihen korjauksen oli laittaa tietokoneen maa-, kieli-, näppäimistöasetukset US tai EN. Tämä näin sivusta kuultuna.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: APRR - 12.04.12 - klo:15:54
Täytyypä koittaa heti huomenissa kun pääsen pyörän äärellle.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Fasu - 12.04.12 - klo:20:47
Minä kyllä ajelen mielläni 90-luvun vehkeillä, ilman minkäänlaisia herkkuja. Niitä täytyy oikeasti jopa ajaa.
Mutta ei kai tämmöinen huono vaihtoehto ole?

KLIKS (http://suchen.mobile.de/motorrad-inserat/suzuki.gsx-r%201000%20k7.narsdorf/158139525.html?lang=en&pageNumber=1&__lp=12&scopeId=MB&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.modelDescription=gsx-r+1000&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Motorbike&segment=Motorbike&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&negativeFeatures=EXPORT)

Ois vaan hemmetin mukava kokeilla tätä nykyistä haitekkia. peukku_1  Bemarin kilpaversio luistonestolla ynm. höystettynä kepitti vastaavan jossa näitä heebeleitä ei ollut.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 12.04.12 - klo:22:00
En tiedä onko merkitystä, mut oletko kokeillut ottaa sen irti kokonaan pyörästä ja pöydälle, usbi kiinni koneeseen ja löytääkö sitten purkkia?
Mulla ei ainakaan mennyt montaa sekuntia kun softa löys mustan laatikon.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Raaseri - 13.04.12 - klo:11:22
Ois vaan hemmetin mukava kokeilla tätä nykyistä haitekkia. peukku_1  Bemarin kilpaversio luistonestolla ynm. höystettynä kepitti vastaavan jossa näitä heebeleitä ei ollut.

Siinä olet oikeassa, että olisi todella mielenkiintoista kokeilla nykyelektroniikan pelittämistä. Voi olla, että minullakin mieli muuttuisi hyvinkin nopeasti.
Kyllä ne tosiaan kirjoittelee, että elektroniikka auttaa oikeasti kierrosaikoihin parantavasti.

Toivottavasti löydät jonkun hyvän kilvettömän. Itse lähtisin etsimään suoraan kilvetöntä tuon AVK:n sijaan.

Ei ole kokemusta kuin viime kaudelta ja ajoin ilman ABSeja, en pitänyt niistä käytössä. Enkä pystynyt ajamaan niin kovaa että olisin huomannut luistoneston välyttelevän valoja. Osassa Tuubivideoitani näkyy mittaristo, 1.22 Alastarossa ei riitä ajamaan elektroniikkaa vasten. Aika kovaa saatte alkaa tyrkkäämään...
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: T1mppa - 13.04.12 - klo:12:44
Kylmiä faktoja tuli  :) Ehkä ne elektroniikkaunelmat saa sitten jättää rauhaan.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 13.04.12 - klo:12:51
Kylmiä faktoja tuli  :) Ehkä ne elektroniikkaunelmat saa sitten jättää rauhaan.

Kyllä...Raaseri pudottaa hyvin äkkiä maanpinnalle jos erehtyy luulemaan elektroniikka- himmeleiden auttavan sut kärkeen. :D

Eivaan tosissaan, mä tykkään kyseisen ratatykin tyylistä puhua asiaa. bowdown_1
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Turder - 13.04.12 - klo:14:06
Kyllä...Raaseri pudottaa hyvin äkkiä maanpinnalle jos erehtyy luulemaan elektroniikka- himmeleiden auttavan sut kärkeen. :D

Eivaan tosissaan, mä tykkään kyseisen ratatykin tyylistä puhua asiaa. bowdown_1

Sama, mukavan määrätietoinen ja jämäkkä ote asioihin. Kokemus puhuu. Mukava lueskella Raaserin juttuja sekä katsella onboard-videoita.

Toisaalta, voihan noilla elektroniikoilla leikkiä ja kokeilla niitä sekä opiskella niiden toimintaa. Laittaa vaan enemmän luistonestoa päälle jne. Ei välttämättä näy kierrosajassa tai muussakaan, mutta tuonee mielihyvää harrastajalle, josta pohjimmiltaan harrastuksessa on kyse.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Teemu Tanila - 13.04.12 - klo:17:20
Verkosta löytyy mm. Ben Spiesin ja Matt Mladinin haastattelut luistoneston käytöstä ja hyödyistä AMA ajoilta. Molemmat aika selkeesti ilmas että sillä ei ole mitään vaikutusta varsinaiseen kierrosaikaan.

Enemmän siitä on heidän mukaansa hyötyä sitten mahdollisesti kisan loppuvaiheilla kun alkaa olla rengas lopussa ja luistaa herkemmin. Spies taisi vielä sanoa että laittaa koko systeemin pois päältä aika-ajoon. Ilmeisesti luistonesto saattaa säästää myös sitä rengasta estämällä turhaa sutimista. Molemmat vielä painottivat että se pitää olla myös oikein säädetty joka ei ole mikään helppo homma.

Itse ajoin viime kesänä tolla uudella luistonestollisella pyörällä paljon hitaampaa kuin edellisellä jossa sitä ei ollut. Ei sen luistoneston syytä ollut (eri renkaat ja pienempi riskitaso) mutta en siitä kokenut oikeastaan mitään hyötyä saavani. Se on taito- ja uskalluslaji myös että sitä osaa hyödyntää.

Sen verran mutuilisin, että kokemattomampi kuski voisi ainakin periaatteessa saada luistonestosta enemmän hyötyä kuin kokenut kuski ja sitä omaa vauhtia nostettua, jos ei ole vielä sellaista ymmärrystä, että miten lujaa niistä mutkista voi avata eli kuinka paljon sitä pitoa siellä takarenkaassa on. Toi tietty sitten edellyttää, että luottaa siihen luistonestoon ja tyrkkää kaasun reilusti auki kiihdytyksissä. Tossa on mun mielestä sellanen probleema kuitenkin, että siinä helposti oppii "väärille" tavoille ja jää se ymmärrys siitä pyörän ja renkaiden käytöksestä/ominaisuuksista oppimatta ja alkaa pian availeen liiankin aikasin pyörän ollessa liikaa kallellaan.

Kannattaa myös hieman miettiä että missä tilanteissa se luistonesto voi oikeasti toimia ja missä ei... eli siis jos järjen kanssa sitä miettii niin silloinhan se parhaiten pelaa kun rengas yrittää sutia eli pääsääntöisesti kun ollaan menossa eteenpäin. Sitten taas jos rengas vain luistaa tangentin suuntaan mutkassa niin siinä ei luistonestot auta mitään.

Yhteenvetona siis sanoisin että vauhtia luistonestolla on aika paha saada lisää ja melkoisen varmasti tulee pettymään jos sitä odottaa. Sen sijaan se voi toimia hyvänä turvaverkkona ja ehkä säästää parilta high saidilta kauden aikana. Lisäks mahdollinen pienempi renkaan kuluminen on tietty plussaa.

Bemarimiehet sen on tainneet saada säädeltyä aika hyvään malliin täällä kotomaassa. Siis RR bemari tiimit ja siellä ei ole vakiosysteemit käytössä.

Tääkin jaarittelu sopis varmaan paremmin jonnekin muualle kuin "Kilvetön AVK:lta" topicciin :)

EDIT: semmonen lisäys että omasta mielestäni toi luistonesto on hyvä keksintö kuitenkin ja ihan mielellään sen pyörässäni pidän.

Teemu
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 13.04.12 - klo:17:32
Hieno yhteenveto Teemulta bowdown_1...helppo olla samaa mieltä.
Vähän juu repes ketju AVK:n pyöristä, mut ei haittaa, siirrellään toiseen jos tarvis.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 13.04.12 - klo:18:25
Joo, hyvin kirjoitettu. Mä olen pitänyt luistonestoa (30 ratapäivää vasta) lähinnä turvavärkkinä. "Slik"-asetukseen siirryin syksyllä kun olin tietämättäni ajanut ilman (sensori rikki ja poltti abs- ja pluikasvaloa) näitä puolen tusinaa ratapäivää. Sen verran arasti näemmä avaa kuitenkin, ettei luistellut. Ja kun elämäni ensimmäiset ratapäiväni olin ajanut gixerillä ilman.
Ahvenistolla paransin, jo tietäessäni ettei ole elektroniikka-apuja, kierrosaikaani 2.4 s. elokuussa, kun oli uusi pehmeä seos alla.

Veikkaanpa että saa olla aika kova itseluottamus ja kokemus, ennen kun kokeeksi härskisti avaa täysin kaasun, muutaman asteen kallistuskulman kohottua maksimista.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 13.04.12 - klo:18:38

Ei ole kokemusta kuin viime kaudelta ja ajoin ilman ABSeja, en pitänyt niistä käytössä. Enkä pystynyt ajamaan niin kovaa että olisin huomannut luistoneston välyttelevän valoja. Osassa Tuubivideoitani näkyy mittaristo, 1.22 Alastarossa ei riitä ajamaan elektroniikkaa vasten. Aika kovaa saatte alkaa tyrkkäämään...

Ajoit varmaankin slik-asetuksella, kun ei polttanut valoa. Racella näin toisinaan Las Palmasin (hyvät kahvit siellä, suosittelen!) avauksessa valon palavan. Renkaat oli selkeästi pehmeämmät, mitä tuo löysempi asetus edellyttää.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Fasu - 13.04.12 - klo:20:08
Bemarien vertailussa oli lauma insinöörejä pc:t mukanaan. Siellä huomioitiin kaikki mahdollinen säähän,rataan,renkaisiin,pyörän jousitukseen ja kuljettajan ajotyyliin liittyvät
tekijät. Sitten säätöhommiin ennen radalle menoa. Vaan on testin mukaan villi vehje kun paukuttaa luistonestoa vastaan ja nostaa mopon sitten kesken kaarteen pystympään.
Kyllä lähtee. :D
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Turder - 14.04.12 - klo:11:56
Enemmän siitä on heidän mukaansa hyötyä sitten mahdollisesti kisan loppuvaiheilla kun alkaa olla rengas lopussa ja luistaa herkemmin. Spies taisi vielä sanoa että laittaa koko systeemin pois päältä aika-ajoon. Ilmeisesti luistonesto saattaa säästää myös sitä rengasta estämällä turhaa sutimista. Molemmat vielä painottivat että se pitää olla myös oikein säädetty joka ei ole mikään helppo homma.

Hyvä viesti ja muutenkin olen samaa mieltä. Lisäisin tuohon lainaukseen liittyen, että nykyisin varsinkin GP-puolella luistonestolla on tärkeä tehtävä myös bensankulutuksen kontrolloinnissa kun bensamäärä on rajattu. Sutiminen vaan polttaa bensaa turhaan ja se pitää saada kuriin.

Katupyörien luistonestot on vielä niin kivikautisia ja kompromissitoteutuksia mm. renkaiden suhteen, että niistä se päähyöty on turvallisuuden puolella kokemattomille kuskeille ja huonoihin olosuhteisiin jos ei hifistelyä lasketa mukaan. Kisamiehet tarvitsee sitten jo parempaa rautaa ja koodia, että alkaa höytyjä olemaan. On siinä varmaan myös ajotyylikysymyskin. Nykyinen sukupolvi on oppinut ajamaan perinteisillä vehkeillä, ehkäpä seuraavat vuosikerrat ovat parempia luistoneston kanssa kun pääsevät opettelemaan suoraan sen avulla.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: APRR - 17.04.12 - klo:08:36
Joskus kuullemma ollut tällainen ongelma. Siihen korjauksen oli laittaa tietokoneen maa-, kieli-, näppäimistöasetukset US tai EN. Tämä näin sivusta kuultuna.

Kummallisia nuo Amerikan vehkeet. Heti alkaa Bazzaz - tietokone -yhteistyö toimimaan kun vaihtaa ohjauspaneelista windowsin suomiasetukset--> Jenkkiasetukset  peukku_1 .  Tein alkuun luistonestoon vain karkean peruskartan joka toivottavasti toimii idioottisuojana tarpeen tullen. Viikonloppuna kun ei ole muutakaan tekemistä niin pitää väsätä luistonestolle merkkivalo mittaristoon. Tietääpähän milloin se tekee jotain.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 17.04.12 - klo:16:40
Tein alkuun luistonestoon vain karkean peruskartan joka toivottavasti toimii idioottisuojana tarpeen tullen. Viikonloppuna kun ei ole muutakaan tekemistä niin pitää väsätä luistonestolle merkkivalo mittaristoon. Tietääpähän milloin se tekee jotain.

Peruskartalla mäkin ajoin viime kesänä, pakettiin kuului myöskin luistoneston ledi, se kyllä välkkyi koko ajan, suorallaki...ehkä olis pitänyt hieman säätää. ;D
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 17.04.12 - klo:17:57
Tein alkuun luistonestoon vain karkean peruskartan joka toivottavasti toimii idioottisuojana tarpeen tullen. Viikonloppuna kun ei ole muutakaan tekemistä niin pitää väsätä luistonestolle merkkivalo mittaristoon. Tietääpähän milloin se tekee jotain.

Peruskartalla mäkin ajoin viime kesänä, pakettiin kuului myöskin luistoneston ledi, se kyllä välkkyi koko ajan, suorallaki...ehkä olis pitänyt hieman säätää. ;D

Ja osta se rdac niin ei tarvi mutulla alkaa säätämään...
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 17.04.12 - klo:20:07
Tein alkuun luistonestoon vain karkean peruskartan joka toivottavasti toimii idioottisuojana tarpeen tullen. Viikonloppuna kun ei ole muutakaan tekemistä niin pitää väsätä luistonestolle merkkivalo mittaristoon. Tietääpähän milloin se tekee jotain.
Peruskartalla mäkin ajoin viime kesänä, pakettiin kuului myöskin luistoneston ledi, se kyllä välkkyi koko ajan, suorallaki...ehkä olis pitänyt hieman säätää. ;D

Ja osta se rdac niin ei tarvi mutulla alkaa säätämään...

Jos mua tarkotit niin kyl mä sen(kin) jossain välissä hommaan.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: APRR - 17.04.12 - klo:23:20
Tein alkuun luistonestoon vain karkean peruskartan joka toivottavasti toimii idioottisuojana tarpeen tullen. Viikonloppuna kun ei ole muutakaan tekemistä niin pitää väsätä luistonestolle merkkivalo mittaristoon. Tietääpähän milloin se tekee jotain.

Peruskartalla mäkin ajoin viime kesänä, pakettiin kuului myöskin luistoneston ledi, se kyllä välkkyi koko ajan, suorallaki...ehkä olis pitänyt hieman säätää. ;D


Kyllä mä ajattelin sitä karttaa vähän hieroa sitten tarpeen tullen. Jos puuttuu liikaa peliin niin pikasäätää siitä potikasta. Tiedonkeruullahan sen kartan sais hyvin tehtyä, mutta tykkään enemmän ajamisesta. Viilaan sitten töissä pilkkua. Mutta sen verran perusnuuka jätkä oon kuitenkin että väsään sen ledin ite  :D
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: carbon - 03.05.12 - klo:06:41
Ja ota ne helevatan sutimisen-, ja keulimisenestot pois.

    Jäi tuo app:n lause takaraivoon viime yöksi. En ole koskaan ajanut metriäkään Bemulla radalla ilman "apupyöriä".
Tarttis varmaan sitten alkaa ajamaan ja ottaa ne pois.....? confused_thinking
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 03.05.12 - klo:07:37
Pitäisin itse "race"- asetuksessa. Ei hattaa kun hiukan keuliessa, muuten  voi säästää turhalta lipalta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Bobo - 03.05.12 - klo:08:05
Tai sit laittaa siihen "slicks" asetukseen, niin haitaa vielä vähemmän  ::)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: pienisopoapina - 19.08.13 - klo:08:05
Piti nostaa tää vanha aihe keskusteluun Murmelan kaatumisen innoittamana.

Oon pikkusen katellu uudempia pyöriä sillä silmällä. Jokaisessa on nykyään tuo luistonesto. Uskaltaiskohan tommoista edes kokella enää. Onkohan sittenkin parempi mennä tuolla vanhalla vähempitehoisella ja luottaa ranteeseen/perseeseen.

Kovasti odotan Murmelan omaa kaatumisen analyysia, kommentteja ja käppyröitä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 19.08.13 - klo:08:19
Eikö rata-ajon perusajatuksiin kuulu se että haetaan sillä kaasukädellä renkaan pidon rajoja.
Luistonesto kamppeilla varustetuissa taas haetaan elektroniikan rajoja...joissa myös voi käydä huonosti ja luotetaan ehkä liikaakin?
Jatkan wanhanaikaisella linjalla, nurin sen saa silläkin...
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Turder - 19.08.13 - klo:11:15
Piti nostaa tää vanha aihe keskusteluun Murmelan kaatumisen innoittamana.

Oon pikkusen katellu uudempia pyöriä sillä silmällä. Jokaisessa on nykyään tuo luistonesto. Uskaltaiskohan tommoista edes kokella enää. Onkohan sittenkin parempi mennä tuolla vanhalla vähempitehoisella ja luottaa ranteeseen/perseeseen.

Kovasti odotan Murmelan omaa kaatumisen analyysia, kommentteja ja käppyröitä.

Kyllä uskaltaa. Itsellä on Aprilia seivannut tähän mennessä 3 kertaa:
- sateella lähti perä sivulla suoraan ajaessa motarilla, oikeni itsestään TC-valon vilkkuessa.
- kesken avauksen takarengas osuu asfaltin väriseen saviliejuun (tippunut traktorista tms) ja tunsin, että nyt luistaa ja samassa homma ok.
- varjopaikka oli vielä kostea ja taas kallistuksessa takanen luistoon, joka itsestään hallintaan.

Korjaa niin nopeasti, että ehtii tuntemaan kun luistaa mutta sitten on jo kontrollissa.

Vastaavasti Hondalla kun menee takasesta pitoa niin rodeota tullut aina. Pahin ehkä kun kylmällä renkaalla syksyllä avasin risteyksestä, että ehdin autojonon väliin. Samalla tie alkoi kaartumaan ja taisi olla kakkosella melkein rajoittajalla kun irtosi. Joitain kymmeniä metrejä sisäreisi-kassit-sisäreisi rumpusooloa tankkiin välillä kyynärpäillä säestäen ja bussipysäkille ottamaan happea. Spekuloin siinä, että Aprilialla ei olisi tuota sattunut.

Tosin kädettömälle sattuu ja nuo kaikki tapahtuneet kadulla joissa pidon suhteen on ollut aina muuttujia. Siihenhän nuo on pääosin tehty, eli tietty turvaverkko yllättävissä tilanteissa. Tosin nämä uusimmat versiot on jo aika hifejä radallakin.

Se on kyllä huonoa kun oppii ajamaan luistonestollisella pyörällä ja luottaa siihen (eli availee rajummin jne.) niin sitten kun sitä ei ole käytössä niin voi käydä kylmät.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 19.08.13 - klo:11:47
Piti nostaa tää vanha aihe keskusteluun Murmelan kaatumisen innoittamana.

Oon pikkusen katellu uudempia pyöriä sillä silmällä. Jokaisessa on nykyään tuo luistonesto. Uskaltaiskohan tommoista edes kokella enää. Onkohan sittenkin parempi mennä tuolla vanhalla vähempitehoisella ja luottaa ranteeseen/perseeseen.

Kovasti odotan Murmelan omaa kaatumisen analyysia, kommentteja ja käppyröitä.

no alkuun voi kattoo vaiks noita enkkakierroksia
bemari kaasu ja jarru
http://www.mprata.fi/index.php?topic=307.msg17769#msg17769
kawa kaaseu ja jarru
http://www.mprata.fi/index.php?topic=307.msg17825#msg17825

huomaa selkeesti ett bemulla mulla on kaasu 100% auki vain pääsuoralla
ku taas kawalla lähes joka välissä
eli luotan kyl enemmän ranteeseen/perseeseen bemullakin
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 19.08.13 - klo:18:09
Mun veikkaus; oon vetäny ihan limitillä, ja sit on takanen osunu asvaltin saumaan.
Käppyräst näkyy ett koneen kierrokset ei oo karannut, joten pito on karannut ulkoisesta syystä.
Olin niin täpinöissäni että en varonut niitä saumoja tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: paaton - 19.08.13 - klo:18:17
On kyllä pentele käppyrää :) Nyt vikkelään gps majakat keskelle rataa, ja ohjelmoimaan asfaltin saumatkin sutimiseneston softaan. Ei kai kukaan enä aja bemareilla ilman mutkakohtaista karttaa?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 19.08.13 - klo:19:28
Mun veikkaus; oon vetäny ihan limitillä, ja sit on takanen osunu asvaltin saumaan.
Käppyräst näkyy ett koneen kierrokset ei oo karannut, joten pito on karannut ulkoisesta syystä.
Olin niin täpinöissäni että en varonut niitä saumoja tarpeeksi.

Palstaloma alkakoon vasta huomenna, en malta olla kommentoimatta, juu nou  :)

Mä sanoin murmelalle heti sen lipan jälkeen, että mulla on kerran vaan tuossa mäkeen avatessa koko Alastaron hapuilevassa historiassa livennyt pito tuossa. Takanen lähti yhtäkkiä alta, ja vain hyvällä tuurilla pito palas, ennen kuin ehdin mitään. Siinä kohtaa ollaan erittäin kallellaan, ja kieli keskellä suuta avataan niin paljon kun kestää. KUKAAN ei väännä tuossa, tai missään muuallakaan, näin lähellä korva maata luistonestoa vasten.

En usko että yksikään kuski on niin pönttö, että tietoisesti vääntää luistonestoa vasten kaasua auki. Se todellakin on vaan sellainen turvavärkki, johon ei luota pätkääkään. Itsellä oli 2011 loppukesän sensori rikki, ja ajelin kymmenkunta ratapäivää ilman estoja kummassakaan päässä. Ahveniston ennätys tuli tuolloin. Tosin metallikaiteet suojasivat.

Tässä mopossa on 2012 Kuparisen ohjelma. Erkka ja Eeki käyttäneet samaa. Asetus on kohdassa "sport", joka jo antaa rajusti hetitellä persettä medium-seoksella, ja liimakumillakin lähti Kemoran kahvilan mutkan avauksessa tänä kesänä väsyneenä pito heittämällä irti, kun kokeilin lähteä levenneeltä linjalta kovaa.

Luistonestoa ei ole. On luistonkontrolli, joka säädetään henk koht mieltymysten mukaan. Ja näillä kavereilla ei ole sitä absiakaan käytössä. Tarkoittanee sitä, että me (mitessenyoli) kädettömät puuperseet ajetaan käytännössä ilman. A:n kärki voi näistä jotain hyötyä.

Sauma tai ei, perseen avas tällä kertaa murmela alta. Mä en ole vielä koskaan saanut perää pyörästä alta, niin että olisin kaatunut, mutta mun tapa ajaa on peräisin erään kurssittajan kurssilta, joka kehoitti avauksissa vetämään sinne asti, että tuntee perän elävän alla. Moni on sanonut, kun ajelin 4902:lla viime ja tänä kesänä (liukas kuluneella), että lipsuu koko ajan. Kun siitä tulee tapa, se ei todellakaan ole vaarallista. Väheni kuitenkin tänä kesänä koko ajan luistelu.

MM-sarjassa bmw-kuskit ovat koko ajan turvallaan. On ollut silmiinpistävää. Meillä siis ei ole kaatumisen estoa, eikä apupyöriä. Wanhan liiton "parempi ilman" periaate on toinen valinta, mutta ei se sen paremmin suju heiltäkään, kun sanotaan että nyt on luistonesto. Samaan aikaan pysähtyy kellot. On nähty, ja kaikki sen tietää.

Koko ajan törmää täälä foorumilla tähän "buimurin taikaan", kun tämä on tosi asiassa ihan yhtä hyvä tai paska mopo, kuin kilpailijatkin. Lienee stockin mm-sarjassa nyt paras buimuri 6. Bsb: sama tilanne. Edellä Suikkaa, Kawaa, Apriliaa, ja käytännössä ihan samoja pelejä kun meillä

Ostakaa uus solisluu, ja myykää mulle, ostan velaks.
Varma juttu: kukaan ei jätä käyttämättä tätä lisävärkkiä, jos se mopossa on, mutta absin kanssa on melkein päivn vastoin.

Montako kertaa Jarka kaatui biimerillä radalla? HÄH. Monta ko kertaa Jarska on kaatunut kawalla (2). oikein?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: parjan_fin - 19.08.13 - klo:20:49
Mun veikkaus; oon vetäny ihan limitillä, ja sit on takanen osunu asvaltin saumaan.
Käppyräst näkyy ett koneen kierrokset ei oo karannut, joten pito on karannut ulkoisesta syystä.
Olin niin täpinöissäni että en varonut niitä saumoja tarpeeksi.

Melkein voisin veikata samaa.

Näyttäis et on parin asian summa. Se ulkoinen tekijä, sauma tai joku muu pidon menetyksen takana oleva "pläntti", joka näkyy takasena piikikkäänä luistona jo 31:32,10 kohdassa sekä toinen on kaasun avaus, joka alkaa 31:32,05 ja siitä melkein samoin tein lähtee jo ensimmäisen kerran luistamaan takanen aika jyrkästi. Korvallaan oltaessa tuollainen 17% luisto alkaa olemaan jo aika paljon, vaikka sen saisi hanskalla sellaisena pidettyäkin pidempään, niin takanen pyörii jo tuossa kyydissä n. 16 km/h reippaammin.

Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 19.08.13 - klo:21:01
Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.

Se on ihan saa****an pätevä, tarkka, monipuolinen, ja noihin kaikkiin ominaisuuksinsa nähden ihan törkeen halpa. Olikohan joku 600-700 euroo ja ihan plug-n-play vehje.
Tekijänä 2D.
http://2d-datarecording.com/en
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: parjan_fin - 19.08.13 - klo:21:29
Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.

Se on ihan saa****an pätevä, tarkka, monipuolinen, ja noihin kaikkiin ominaisuuksinsa nähden ihan törkeen halpa. Olikohan joku 600-700 euroo ja ihan plug-n-play vehje.
Tekijänä 2D.
http://2d-datarecording.com/en

Käsittääkseni tuosta on olemassa laajempikin versio, ellei tuo ole jo se? Se om kanssa 2D:n murkulalla tehty, mutta ilmeisesti joku Alphatechin speciaali versio...
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 19.08.13 - klo:22:18
Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.

Se on ihan saa****an pätevä, tarkka, monipuolinen, ja noihin kaikkiin ominaisuuksinsa nähden ihan törkeen halpa. Olikohan joku 600-700 euroo ja ihan plug-n-play vehje.
Tekijänä 2D.
http://2d-datarecording.com/en

Käsittääkseni tuosta on olemassa laajempikin versio, ellei tuo ole jo se? Se om kanssa 2D:n murkulalla tehty, mutta ilmeisesti joku Alphatechin speciaali versio...

Emt. Tohon mainitsemaani saa nykysin vissiin modulin potikoille jne. Ja analyysisoftaan saa ostaa laajennuksia.
Vaikka jo toi vakiopaketti on ihan törkeen laaja.
Tai voihan olla että puhutaan samasta?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 19.08.13 - klo:22:45
Mun veikkaus; oon vetäny ihan limitillä, ja sit on takanen osunu asvaltin saumaan.
Käppyräst näkyy ett koneen kierrokset ei oo karannut, joten pito on karannut ulkoisesta syystä.
Olin niin täpinöissäni että en varonut niitä saumoja tarpeeksi.

Melkein voisin veikata samaa.

Näyttäis et on parin asian summa. Se ulkoinen tekijä, sauma tai joku muu pidon menetyksen takana oleva "pläntti", joka näkyy takasena piikikkäänä luistona jo 31:32,10 kohdassa sekä toinen on kaasun avaus, joka alkaa 31:32,05 ja siitä melkein samoin tein lähtee jo ensimmäisen kerran luistamaan takanen aika jyrkästi. Korvallaan oltaessa tuollainen 17% luisto alkaa olemaan jo aika paljon, vaikka sen saisi hanskalla sellaisena pidettyäkin pidempään, niin takanen pyörii jo tuossa kyydissä n. 16 km/h reippaammin.

Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.

Voi kun osais joku tutkia näin hyvin munkin käppyröitä. Tai osaa, mutta menee aikaa niin paljon, ettei varikolla ehdi/viitsi koskaan. Pitäis vaan ottaa härkää sarvista, ja alkaa opettelemaan, mutta aika vaikee on päästä sisään tämän loggerin paruskäyttöönkin alussa. Just ja just saan sen ruokalistan siitä esille, ja siitä seurattua lukemia, kun katselen missä kohtaa rataa menen. 95 % tiedosta jää ohjelman syövereihin.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 19.08.13 - klo:22:47
Toi Bemun tiedonkerjuu on aika monipuolinen värkki kaikkiaan.

Se on ihan saa****an pätevä, tarkka, monipuolinen, ja noihin kaikkiin ominaisuuksinsa nähden ihan törkeen halpa. Olikohan joku 600-700 euroo ja ihan plug-n-play vehje.
Tekijänä 2D.
http://2d-datarecording.com/en

Meni rikki syksyn kaadossa, ja taisi olla sponsorin (If) llistassa alle 600,- uuden hinta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 19.08.13 - klo:22:58
Montako kertaa Jarka kaatui biimerillä radalla? HÄH. Monta ko kertaa Jarska on kaatunut kawalla (2). oikein?

Jarska aloitteli 2010 Pemarilla ja ajeli Kemoralla päälle 2min aikoja, ei väliä oliko luistonestoo.
Jarska jarrutti Kemoralla etusen alta kun väisti mopon perää, ei väliä oliko luistonestoo.
Jarska tölväsi etusen Alastaron kanttariin ja nurin, ei väliä oliko luistonestoo.

 :P :P :P

Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 19.08.13 - klo:23:06
Montako kertaa Jarka kaatui biimerillä radalla? HÄH. Monta ko kertaa Jarska on kaatunut kawalla (2). oikein?

Jarska aloitteli 2010 Pemarilla ja ajeli Kemoralla päälle 2min aikoja, ei väliä oliko luistonestoo.
Jarska jarrutti Kemoralla etusen alta kun väisti mopon perää, ei väliä oliko luistonestoo.
Jarska tölväsi etusen Alastaron kanttariin ja nurin, ei väliä oliko luistonestoo.

 :P :P :P

Kaatunu Kawalla, kaatunu kawalla, kaatunu kawalla. buimuri on parempi. :P

Mäkään en ole koskaan kaatunut. Kanttari aina hypänny eteen. Mopo potkas selästä. Kaasu aukes ittekseen...
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 28.08.13 - klo:19:27
Yksi asia mikä tuli asiaa appn kanssa pohtiessa mieleen jo aiemmin, on se että:
Jos vetää ihan kallistuslimitillä, niin luistokontrollilla ei ole käytännössä enää mitään työkaluja säätää takarenkaan pitoa/luistoa. Koska 100% pidosta käytetään silloin sivuttaispitoon, eli luistokontrollilla on käytössään tasan 0% pitoa millä se voisi vaikuttaa takarenkaan kokonaispitoon/luistoon.

Onhan tuo ihan itsestään selvä asia, mutta empä ole sitä aikaisemmin ikävä kyllä tullut ajatelleeksi. Tuudittauduin vaan fiilikseen "tässä on hipo-hipo-elektrooniset avut ja kaikki hyvin, voi vetää täysiä".

Eli mitä tästä pitäis oppia...? Ööh, ei kannata vetää limitillä, jos ei oikeesti tajua mitä on tekemässä.  :)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 28.08.13 - klo:19:32
Eli mitä tästä pitäis oppia...? Ööh, ei kannata vetää limitillä, jos ei oikeesti tajua mitä on tekemässä.  :)

Olen oppinut tästä myös sen etten enää koskaan osta luistonestolla varustettua pyörää radalle, se on vaarallinen.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 28.08.13 - klo:19:38
Olen oppinut tästä myös sen etten enää koskaan osta luistonestolla varustettua pyörää radalle, se on vaarallinen.

Moniko niistä sun naamalleen menoista on johtunut mopon vaarallisista ominaisuuksista?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 28.08.13 - klo:19:48
Olen oppinut tästä myös sen etten enää koskaan osta luistonestolla varustettua pyörää radalle, se on vaarallinen.

Moniko niistä sun naamalleen menoista on johtunut mopon vaarallisista ominaisuuksista?

Ei yksikään, mutta en halua lisätä riskiä kun en pysy pystyssä näilläkään ominaisuuksilla.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Raaseri - 28.08.13 - klo:20:33
Puoltoistaviikkoa purrut hammasta tätä keskustelua väkisinkin seuratessa. Samalla radalla mennään identtisellä mopolla 7s kovempaa eikä assun saumat ukkoja kaatele. Ero on keskinopeudessa iso ja ero tulee jarruissa sekä avauksissa. Kyseisessä kaadossa, niin kuin lähes aina, syypää on ollut kuljettajassa. Väärä linja, liian tiukka käännös, liikaa turhaa kallistusta, jne. Mulla ei tossa kyydissä samanlaisella mopolla mene edes renkaat reunoille. Jos tässä on innostuttu poseeraamaan ja sen takia kallisteltu turhaan ja samalla yritetty vetää tms.

Noh, turha neljäätuhatta viesti äja datakuvaa postata. Sanois vaan että kädetin. Niitä sattuu kaikille eikä niitä tarvi hävetä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 28.08.13 - klo:20:53
Puoltoistaviikkoa purrut hammasta tätä keskustelua väkisinkin seuratessa. Samalla radalla mennään identtisellä mopolla 7s kovempaa eikä assun saumat ukkoja kaatele. Ero on keskinopeudessa iso ja ero tulee jarruissa sekä avauksissa. Kyseisessä kaadossa, niin kuin lähes aina, syypää on ollut kuljettajassa. Väärä linja, liian tiukka käännös, liikaa turhaa kallistusta, jne. Mulla ei tossa kyydissä samanlaisella mopolla mene edes renkaat reunoille. Jos tässä on innostuttu poseeraamaan ja sen takia kallisteltu turhaan ja samalla yritetty vetää tms.

Noh, turha neljäätuhatta viesti äja datakuvaa postata. Sanois vaan että kädetin. Niitä sattuu kaikille eikä niitä tarvi hävetä.

Juu kädetin, ja mielestäni sanon sen heti ekassa viestissä. Ja vaikkei tarvi, niin hävettää edelleen. Ja vi***taa oma tyhmyys. Ja olkapää muistuttaa siitä koko ajan. Saa nähdä missä vaiheessa tyrin seuraavaksi huolella. Ois kiva jos intervalli säilyis täs seittemässä vuodessa.

Se miksi postaan ziljoonia viestejä ja miljaardeja datakuvia, johtuu siitä, että luulen tämän olevan keskustelu-foorumi, jossa on ehkä jopa monta sataa hiljaista lueskelijaa, joista joku osa voinee olla jopa kiitollinen kaikesta siitä infosta mitä jaan esim tohon mun kaatoon liittyen.
Toki postauksissani on paljon shaibaa mikä myös varmasti ärsyttää montaa foorumistia.
Mutta se nyt vaan on niin että kaikkia ei voi miellyttää, ei vaikka uhraisi siihen kaiken käytettävissä olevan aikansa ja voimansa.

Joten näillä mennään, jo aika monetta vuotta.  :)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 28.08.13 - klo:22:14
Voipi olla ylivarovaisuutta, kun on tämä olkapää vielä toipilas, mutta tähän kaipais arvioita, tai jopa tietoa:

Mulla on tuossa käytettyjä, edullisia ja hyviä pirelli 200/55 takasia, ja yksi uusi Dunlop 195/65. Luistonestoon on ladattu (varma tieto) nimenomaan tämän Dunlopin profiilin kartta. Onko niin suurta vaikutusta väärällä profiililla, että sotkee luistoneston. Tietty voi olla jompaan kumpaan suuntaan, mutta en viitsisi tuhlata uutta kumia tulevan viikonlopun kaarteluun.

Rauhallisesti aion mennä, mutta ainahan se nätti keli ja hyvä tuntuma voi saada innostumaan vähän parempaakin kyytiä ajamaan.

Murmela jo testas, mutta veti Marquez- k-kulmilla, eikä yks pääskynlento kesää tee.

Lisäys: Pirelli on kai pyöreämpi ja leveämpi, joten sen kehä on pidempi kallellaan. Tästä syystä harhautuu kontrolli luulemaan, että vähemmän on kierrosnopeus = vetoluistoa, kun olisi kapeammalla ja korkeammalla Dunlopilla. Näin Karjalohjalaisjärjellä päättelis
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 29.08.13 - klo:07:22
Voipi olla ylivarovaisuutta, kun on tämä olkapää vielä toipilas, mutta tähän kaipais arvioita, tai jopa tietoa:

Mulla on tuossa käytettyjä, edullisia ja hyviä pirelli 200/55 takasia, ja yksi uusi Dunlop 195/65. Luistonestoon on ladattu (varma tieto) nimenomaan tämän Dunlopin profiilin kartta. Onko niin suurta vaikutusta väärällä profiililla, että sotkee luistoneston. Tietty voi olla jompaan kumpaan suuntaan, mutta en viitsisi tuhlata uutta kumia tulevan viikonlopun kaarteluun.

Rauhallisesti aion mennä, mutta ainahan se nätti keli ja hyvä tuntuma voi saada innostumaan vähän parempaakin kyytiä ajamaan.

Murmela jo testas, mutta veti Marquez- k-kulmilla, eikä yks pääskynlento kesää tee.

Lisäys: Pirelli on kai pyöreämpi ja leveämpi, joten sen kehä on pidempi kallellaan. Tästä syystä harhautuu kontrolli luulemaan, että vähemmän on kierrosnopeus = vetoluistoa, kun olisi kapeammalla ja korkeammalla Dunlopilla. Näin Karjalohjalaisjärjellä päättelis

Käännät koko luistoneston pois ja opettelet ajamaan ilman sitä niin et ainakaan yliyritä ittees päälleen niin nopeesti.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: parjan_fin - 29.08.13 - klo:08:56
Voipi olla ylivarovaisuutta, kun on tämä olkapää vielä toipilas, mutta tähän kaipais arvioita, tai jopa tietoa:

Mulla on tuossa käytettyjä, edullisia ja hyviä pirelli 200/55 takasia, ja yksi uusi Dunlop 195/65. Luistonestoon on ladattu (varma tieto) nimenomaan tämän Dunlopin profiilin kartta. Onko niin suurta vaikutusta väärällä profiililla, että sotkee luistoneston. Tietty voi olla jompaan kumpaan suuntaan, mutta en viitsisi tuhlata uutta kumia tulevan viikonlopun kaarteluun.

Rauhallisesti aion mennä, mutta ainahan se nätti keli ja hyvä tuntuma voi saada innostumaan vähän parempaakin kyytiä ajamaan.

Siihen en osaa faktaa sanoa, kumpaan suuntaan luistonesto tuossa reagoi, mutta varma on että reagoi. Jos kerran on tehty rengaskohtainen kartta, niin sitä suosittelisin käyttämään. Se riippuu sitten kartan tekijästä, että kuinka tarkka se on ja onko muutos lopunkaiken niin iso, että tuollainen sen huomaisi.

Sen verran tiedän, että esim. Magneti-Marellin ECU:lla varustettu WSBK pyörä ei lähtenyt edes käyntiin eri renkailla, ennen kuin luistonestoa ja tusinaa muuta parametriä käpisteli. Tämä siis sellaisessa vekottimessa, missä käynnistys tapahtuu takarenkaasta vauhtia antamalla ulkoisella startterilla.

Tuskin Bemun luistonesto on kuitenkaan yhtä hifistelylaite, kuin tuo Magneti....
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 29.08.13 - klo:10:39
Voipi olla ylivarovaisuutta, kun on tämä olkapää vielä toipilas, mutta tähän kaipais arvioita, tai jopa tietoa:

Mulla on tuossa käytettyjä, edullisia ja hyviä pirelli 200/55 takasia, ja yksi uusi Dunlop 195/65. Luistonestoon on ladattu (varma tieto) nimenomaan tämän Dunlopin profiilin kartta. Onko niin suurta vaikutusta väärällä profiililla, että sotkee luistoneston. Tietty voi olla jompaan kumpaan suuntaan, mutta en viitsisi tuhlata uutta kumia tulevan viikonlopun kaarteluun.

Rauhallisesti aion mennä, mutta ainahan se nätti keli ja hyvä tuntuma voi saada innostumaan vähän parempaakin kyytiä ajamaan.

Siihen en osaa faktaa sanoa, kumpaan suuntaan luistonesto tuossa reagoi, mutta varma on että reagoi. Jos kerran on tehty rengaskohtainen kartta, niin sitä suosittelisin käyttämään. Se riippuu sitten kartan tekijästä, että kuinka tarkka se on ja onko muutos lopunkaiken niin iso, että tuollainen sen huomaisi.

Sen verran tiedän, että esim. Magneti-Marellin ECU:lla varustettu WSBK pyörä ei lähtenyt edes käyntiin eri renkailla, ennen kuin luistonestoa ja tusinaa muuta parametriä käpisteli. Tämä siis sellaisessa vekottimessa, missä käynnistys tapahtuu takarenkaasta vauhtia antamalla ulkoisella startterilla.

Tuskin Bemun luistonesto on kuitenkaan yhtä hifistelylaite, kuin tuo Magneti....

Joo. Mä en ole kysynyt erikseen, mutta ne rengaskartat tulee sellaisenaan todennäköisesti BMW:ltä. Itse luistonestoa ym voi muokata, jos osaa, kun mullekkin muokattiin tuota omaa viime kesänä.

Mä alotan Dunlopilla. Olkapää on niin kehno vielä, että mitä sitä säästämään väärässä paikkaa nyt. Kun tekee asiat oikein niiltä osin, mitkä tehtävissä, ei sitten tarvii hiekkaa suussa spekuloida...

Mulla on toinenkin Dunlop tallissa, ja sekin lähtee varalle. Onhan tässä kolmeen kuukauteen rengasta säästynytkin. Wehnä tai Kuparinen lataa sitten Pirellin kartan, kun siihen vaihdan. Niitä mulla läjä käytettyjä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 29.08.13 - klo:18:48

Käännät koko luistoneston pois ja opettelet ajamaan ilman sitä niin et ainakaan yliyritä ittees päälleen niin nopeesti.

Opettelin ajamaan alun perin 2t koneilla. Ensimmäinen kokeilu v. 70, tai 71 papan Zyndapp 50 cc mopolla, jolla hiekkatietä ees taas kotopuolessa Hämeenlinnan Nuppolassa. Sitten 14 - vuotiaana sain ihka uuden Helkama Sport mopon, jota oikein viritettiinkin kantta laskemalla, ja imukanavia ja pakoaukkoa suurentamalla + säätösuutin. Sitten sain Kawa 100 cc:n, joka kuuluisan virittäjä-ässän Ollilan piristämä. Kulki tasan saman kun 125 cc suitsat ja jammut.  Näillä vehkeillä käytiin paljon ajamassa Parolan panssariurilla, joissa myös krossikuskit harjoitteli. Vedettiin katukumeilla, kun ei muuta ollut. Se Kawa oli hirveessä kunnossa, kun sen lopulta vein vaihtoon.

1975 marraskuussa ajoin kaverin kanssa Turkuun Motomarkettiin, josta vaihdoin sen Zyndapp ks 125:een, joka nopein katupiikki tuolloin. Siihen sain tehtaan tehorännin vielä. Loistava pyörä muutenkin, ja ennen kaikkea tehokas.
Zyndapin vaihdoin Kawa 750 (2t) 72:een, joka myös nopein katupyörä tuohon aikaan. Ajelut katuräppäämistä. Keulimista, ja tiettyihin mutkiin enkkoja kavereiden kanssa kisaa. Radalle ei ollut asiaa tuohon aikaan muilla kun oikeilla ratakuskeilla, ja heidän lapsillaan.

Kawan myin vuonna -77, ja sitten 32 v taukoa, kunnes Busan kautta Gikseri 1000 cc 2009 marraskuussa. Gigserillä kokeilemaan radalle 2010, ja sillä Ahvenistolla ekat ratapäivät. Renkaaksi taakse ostin Supercorsa SP:n, joka piti ihan eri tavalla kuin se tehtaan orkkis. Tarunmutkan jälkeisessä vasurissa sain joitakin kertoja avauksen alussa pikku luistojakin, mikä mieltä nostattava kokemus.
Buimuriin vaihdoin sitten, ja sillä Alastarossa kävin myös loppukesästä. Sain syksyllä 2010 1.35.85 enkaksi.

2011 Tehoränni, ja heti toukokuussa kurssi Botnialla. sain enkan 1.34:n heti, ja sitten vielä nopsaan ryhmään siirryttyäni 1.32.

Jarrupalat kun vaihdoin Alastaron varikolla, huomasin että absin ja luistoneston valot ei enää sammuneetkaan. Tsekkasin sensorin, joka näytti ehjältä. Jatkoin ajamista, ja sensori tilaukseen. Sain taakse ekan Dunlop 7712:n, jolla paransin kesän aikana Alastaron enkkaa 1.28.05:een, ja Apparan 1.32.45--->1.30.05. Tämän jälkeen Alastarossa nopeusnäyttökin hävisi, ja vaihdevalo alkoi vikkumaan koko ajan. Kuparinen sanoi, kun soitin, että nyt vaikuttaa jo vaaraliselta. Kävi lopulta ilmi, että alun perin etusensorin johdin oli katkennut, jonka takia absi ja dtc ei tietenkään toimineet koko kesänä. Sitten kun kolhaisin takasensorinkin, hävisi myös nopeustieto eculta, ja tuo vaihtovalon vilkkuminen ajaessa johtui siitä, että ilmoitti koneen kierroksien olevan starttia varten alueella (luuli mopon olevan paikallaan).

Tiesin siis koko sen kesän ajelevani todennäköisesti ilman kumpaakaan (ja ajelinkin), mutta se ei häirinnyt, kun en ole koskaan muutenkaan luottanut tuohon luistonestoon, enkä sen enempää luota jarrulle mennessä absin taikaan. Olen siis tottunut ajamaan ilman niitä jo juniorina, ja ne sen sen aikaiset 2t-koneet, ne oli ihan eri vehkeitä, kuin nämä nykyajan hienostuneet elektronisella polttoaineen suihutuksella varustetut, pehmeät ja kiltisti käyttäytyvät moottorit. 2t-koneiden tahokäyrä muistutti varmaankin enempi ruutiasetta, kuin näitä nätin lineaarisesti kaasua avattaessa, nousevia teho- ja vääntökäyriä  :)

Miksi nyt kysyin? Olkapää on keinotekoisilla titaanisilla + kuituisilla kiinnikkeillä + jalasta otetulla jänteellä kasassa, ja nyt ei lähdetä kokeilemaan sladitekniikkaa ilman estoja, vaan nimenomaan nyt pehmeetä seosta alle, ja luistonesto päällä ehdottomasti. Ajelen lisäksi keskiryhmässä rentoa kyytiä.

Mä aion tulevana kesänä ajella taas ilman kontrolleja myös, Ihan oikeesti! Mä haluan nimittäin kokeilla joko sade- tai revenneellä pehmosella kumilla, miten sitä takasta saa nätisti lipsuteltua avauksissa. Se on mulle tuttua puuhaa mikkihiirimuodossa, ja sitä on hyvä treenata. Kun mopoa on saanut kymmenisen astetta pystyyn, avataan vaan hiukan jyrkemmin, ja heivataan sitten kun tuntee perän niiaavan.Sitä mä olen tietoisesti viime vuonnakin tehnyt hitaiden mutkien avauksissa. wehnän kehotuksesta. 

Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 09.01.14 - klo:17:07
Toivottavasti kukaan neiti ei tällä kertaa pahota mieltään, ainakaan yhtä pahasti kuin viimeksi, kun palaan vielä kerran haaskalle pohtimaan syntyjä syviä.

Käppyröitä taas kerran pällisteltyäni, olisin taipuvainen hyvin vahvasti uskomaan että luistokontrollilla (TC) tuo tilanne olisi ollut hoidettavissa, JOS se olisi ollut toisella tapaa säädetty.
Eli virheeni oli se että en tiennyt miten se oli säädetty, vaan luotin siihen turhan sokeasti että se toimii, tietämättä oikeasti miten se toimii.
Oma moka.

Tuossa kohtaa kun pito TC:n mielestä karkaa, on eteenpäin suuntautuvaa pitkittäiskiihtyvyyttä noin 2,15 m/s^2, ja paria kymmenystä aikaisemmin 2,85 m/s^2. Jos oletetaan että kokonaispitoa takarenkaalla olisi tarjottavissa noin 1.2 G eli 11,772 m/s^2, niin se tahtoisi sanoa että TC:lle ois ollut noin 18,26(...24,21) prosenttia pitoa tarjolla mitä se olisi voinut käyttää. Ts vähentää pitkittäiskiihtyvyyttä jo aikaisemmin, jolloin se olisi estänyt takanakin karkaamisen tuossa tilanteessa.

Mutta TC antoi luiston kasvaa yli 20 prosenttiin ennen kuin se puuttui kunnolla peliin, ja sitten olikin jo liian myöhäistä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 09.01.14 - klo:20:06


Käppyröitä taas kerran pällisteltyäni, olisin taipuvainen hyvin vahvasti uskomaan että luistokontrollilla (TC) tuo tilanne olisi ollut hoidettavissa, JOS se olisi ollut toisella tapaa säädetty.
Eli virheeni oli se että en tiennyt miten se oli säädetty, vaan luotin siihen turhan sokeasti että se toimii, tietämättä oikeasti miten se toimii.
Oma moka...

..Mutta TC antoi luiston kasvaa yli 20 prosenttiin ennen kuin se puuttui kunnolla peliin, ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

Samaa mieltä, TC oli säädetty kisakuskia ajatellen, jolloin se ottaa huomioon myös kuljettajan taidot ja kaasukontrollin.
Olisi pitänyt olla anturi, joka huomaa kuljettajan vaihtuneen perus-pertti tasoon, jolla hetkellinen huuma ja rykivä tyyli antoi jo viitteitä tulevasta.
Tämän huomatessaan TC:n olis pitäny leikata koneelta pallit, päästää nilkuttaen varikolle ja antaa näyttöön teksti "control yourself beibe, think and try again".

TC:ssä olis vielä hyvä olla sellanen esi-demo-moodi, joka päästää perus-pertin ajamaan kierroksen pari(jos pysyy pystyssä), analysoi virheet ja ajamisen...ja säätää kaiken mahdollisimman ennaltaehkäiseväksi, juuri tälle kuljettajalle.
Sitten vaan totutusti hanaa tulevilla kierroksilla ja vallan ihmettelemään kun ei oikeen kulje..mikäs tätä nyt vaivaa.

Minusta TC:llä varustettua pyörää pitäisi aina ajaa kuten ilman TC:tä olevaa pyörää, jolloin ei tule niin nojattua kyseiseen elektroniikkaan, eikä varsinkaan sieltä vikaa etsien.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 09.01.14 - klo:21:05
Minusta TC:llä varustettua pyörää pitäisi aina ajaa kuten ilman TC:tä olevaa pyörää, jolloin ei tule niin nojattua kyseiseen elektroniikkaan, eikä varsinkaan sieltä vikaa etsien.

Tai jos aikoo nojata, vaikka vaan ihan hitucen, TC:tä vasten. Niin kannattaa, ennen kun lähtee nojaamaan, ottaa selvää miten se TC käytännössä oikeasti toimii, ja miten se on säädetty, ja miten se vaikuttaa ajamiseen.
Niin ei pääse oma tyhmyys/ tietämättömyys yllättämään mutkan takaa.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: slowrider - 09.01.14 - klo:22:37
Kannattaa hommata ensi kaudeksi poppareille aineksia. Sellanen fiilis on :D
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: pena1 - 10.01.14 - klo:11:57
Kädettömille, kuten itsekin olen. Olisi ainakin BMW:llä paras asetus elektroniikalle, tehtaan asetukset ja race kartta.
Antaa niiden ajaa omilla asetuksilla ja slick kartalla, jotka osaavat ;)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: pena1 - 10.01.14 - klo:12:09

Mutta TC antoi luiston kasvaa yli 20 prosenttiin ennen kuin se puuttui kunnolla peliin, ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

Laitas vielä kuva Grip pos, Slip, kallistus ja luiston esto.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:12:37

Mutta TC antoi luiston kasvaa yli 20 prosenttiin ennen kuin se puuttui kunnolla peliin, ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

Laitas vielä kuva Grip pos, Slip, kallistus ja luiston esto.
 Tossa muutama sekunti, ja toinen käppyrästö yhden sekunnin ajalta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:13:24

Mutta TC antoi luiston kasvaa yli 20 prosenttiin ennen kuin se puuttui kunnolla peliin, ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

Laitas vielä kuva Grip pos, Slip, kallistus ja luiston esto.
Tossa muutama sekunti, ja toinen käppyrästö yhden sekunnin ajalta.
Ton mukaan sä oot kallistanu mopoo samaan aikaan lisää kun oot alkanu avaamaan kaasua. Eli eikös toi ole aika tyyppiesimerkki highsiderin alkamisesta, kuten tuolla Bazzaz topicissa Vuorela kirjotteli? Hyvin muuten renkaan luisto seuraa aika lineaarisesti kaasunasentoa kun kallistuskulma pysyy about samana. Mikä muuten toi kaasun kulmikkuus on just tossa ennen kuin se karkaa? Onko se jo siinä lähteny ja kuski panikoi vai lähtikö se kulmikkaalla kaasuln takia?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:14:26
Ton mukaan sä oot kallistanu mopoo samaan aikaan lisää kun oot alkanu avaamaan kaasua. Eli eikös toi ole aika tyyppiesimerkki highsiderin alkamisesta, kuten tuolla Bazzaz topicissa Vuorela kirjotteli?

Ja eikös tuossa tilanteessa tuon DTC:n pitäisi puuttua peliin, koska se ottaa huomioon myöskin kallistuskulman?
Nyt ei siis puhuta Bazzazin pilipali-vehkeistä, vaan bemarin DTC:stä.

Vastaa lainaamalla
Hyvin muuten renkaan luisto seuraa aika lineaarisesti kaasunasentoa kun kallistuskulma pysyy about samana. Mikä muuten toi kaasun kulmikkuus on just tossa ennen kuin se karkaa? Onko se jo siinä lähteny ja kuski panikoi vai lähtikö se kulmikkaalla kaasuln takia?

Kaasukahvan "kulmikkuus" on 41.3->45.7% eli 4,4 % eli ihan normaalia silloin kun kaasua kääntää erittäin hitaasti, ja radan pinta on epätasainen. Silloin kaasukahvan liike ei ole lineaarista, vaan pienimmätkin radan epätasaisuudet, jotka tulee alustan "läpi" keulaan/perään, ja liikuttavat mopoa/ kuski liikkuu suhteessa mopoon, riittää aiheuttamaan asteen parin kolmen liikkeen kaasukahvassa. Varsinkin jos vetoa on niin vähän että keulan paino on suurimmaksi osaksi vielä keulalla.

Noita käppyröitä katsellessa kannattaa ottaa huomioon se että mikä resoluutio niissä on. Eli mikä on asteikko pysty- ja vaaka-akselilla.

Ja jos vertaat Grip_pos ja Throttle, niin huomaat että DTC on alkanut jo pienentämään kaasuläppien avautumaa, ennen kuin kaasukahvasta tulee tuo viimeinen "kulma", joka ei tuossa vaikuta kaasuläppiin, koska bemussa on sähkönen kaasu.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:14:40
Ton mukaan sä oot kallistanu mopoo samaan aikaan lisää kun oot alkanu avaamaan kaasua. Eli eikös toi ole aika tyyppiesimerkki highsiderin alkamisesta, kuten tuolla Bazzaz topicissa Vuorela kirjotteli?

Ja eikös tuossa tilanteessa tuon DTC:n pitäisi puuttua peliin, koska se ottaa huomioon myöskin kallistuskulman?
Nyt ei siis puhuta Bazzazin pilipali-vehkeistä, vaan bemarin DTC:stä.
Riippuu varmaan siitä miten se on säädetty. Veikkaan, että jos tuo kartta on hierottu jollekin A-kuskille alunperin niin sillä ei kovin usein ole ongelmana se, että mopon kallistus ja kaasunasento lisääntyy samaan aikaan. Tosin minähän en näistä mitään tiedä.

Sillä kysäsin tota kaasun asentoo kun aika vähän näitä on ihmetelly niin ei ihan näppituntumalta osaa sanoa mikä on iso ja mikä pieni muutos. Ja nyt kun katoin uusiks niin pikasilmäyksellä näköjään vielä sotkin käppyrätkin. Kierroslukuhan tuo on mikä pomppii kun luisto lähtee, eikä kaasunasento. Edit. Eiku eka katoin oikein ja nyt väärin. Eli 10% kaasun lisäys toi luistonestolle 10% lisää tehoa hallittavaksi. Tuolla kaasunasennolla ja kierrosluvulla ei kylläkään monesta hepasta puhuta.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:14:44
Onko bemarissa muuten sähkökaasu ja onko tuo kaasun asento kahvan vai läpän asento?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:14:50
Onko bemarissa muuten sähkökaasu ja onko tuo kaasun asento kahvan vai läpän asento?
Kyllähän noissa molemmissa käppyröisä lukee: Grip_pos ja Throttle. Kertonee varmaan?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:15:49
Ton mukaan sä oot kallistanu mopoo samaan aikaan lisää kun oot alkanu avaamaan kaasua. Eli eikös toi ole aika tyyppiesimerkki highsiderin alkamisesta, kuten tuolla Bazzaz topicissa Vuorela kirjotteli?

Ja eikös tuossa tilanteessa tuon DTC:n pitäisi puuttua peliin, koska se ottaa huomioon myöskin kallistuskulman?
Nyt ei siis puhuta Bazzazin pilipali-vehkeistä, vaan bemarin DTC:stä.
Riippuu varmaan siitä miten se on säädetty. Veikkaan, että jos tuo kartta on hierottu jollekin A-kuskille alunperin niin sillä ei kovin usein ole ongelmana se, että mopon kallistus ja kaasunasento lisääntyy samaan aikaan. Tosin minähän en näistä mitään tiedä.

Siltikin tuntuisi vähän oudolta että vaikka DTC olisi säädetty A-kuskille, niin DTC antaisi perän karata ~61 asteen kallistuskulmalla? Koska mikäs hyöty siitä DTC:stä sitten olis, varsinkaan A-kuskille, jos sitä vasten ei voi ajaa?

Vastaa lainaamalla
Sillä kysäsin tota kaasun asentoo kun aika vähän näitä on ihmetelly niin ei ihan näppituntumalta osaa sanoa mikä on iso ja mikä pieni muutos. Ja nyt kun katoin uusiks niin pikasilmäyksellä näköjään vielä sotkin käppyrätkin. Kierroslukuhan tuo on mikä pomppii kun luisto lähtee, eikä kaasunasento. Edit. Eiku eka katoin oikein ja nyt väärin. Eli 10% kaasun lisäys toi luistonestolle 10% lisää tehoa hallittavaksi. Tuolla kaasunasennolla ja kierrosluvulla ei kylläkään monesta hepasta puhuta.

Ohessa vielä yks käppyrä jossa valkosilla kursoreilla rajatusta pätkästä näkee että kaasukahvan liike on suht lineaarinen ja aluksi luisto pienenee jolloin DTC aukaisee kaasuläppiä. Luiston kasvaessa DTC ei aukaise kaasuläppiä lisää vaan pitää ne samassa asennossa, vaikka kuski edelleen vääntää kahvaa.

Sit tuleekin se kriittinen hetki; luisto pienenee aavistuksen ja pysyy hetken baut samalla tasolla, jolloin DTC avaa kaasuläppiä.
Ja sit perä lähti luiston alkuun.

Luisto kasvaa rajusti, mutta DTC pitää läpät samassa asennossa. Vasta kun luisto kasvaa yli 20% (sininen katkoviivakursori) alkaa DTC pienentämään kaasuläppien avautumaa. Vaikka kuski edelleen vääntää lisää kaasua.

Lopullinen niitti; luisto kääntyy hetkeksi laskuun, ja DTC pysäyttää kaasuläpät puolet pienempään asentoon kuin mitä kuski haluaisi. Tämäkään ei riitä, vaan luisto alkaa taas kasvamaan. Tässä vaiheessa kuski lyö kaasun kiinni, mutta luisto on jo mennyt rajan yli tasolle josta se ei enää voi palautua normaalisti. Ja luisto jatkaa kasvuaan vielä hetken, ennen kuin pito löytyy takaisin, ja seurauksena on perus hi-sider. Siinä vaiheessa kun kaasuläpät alko sulkeutua, luistoprosentti oli 25, ja jatkoi kasvua 27:ään.

Aikaa tuohon tuohon kaikkeen kului 0,6 sekunttia. Muistan sen tunteen kun luisto lähti ja aika hidastu, ja luisto vain kasvoi ja kasvoi, ja funtsin ett ei se per**le sielt enää takasin tuu.
Tiedä sitten miten olisi käynyt jos olisin vaan jatkanut kaasuttamista. Oisko DTC hoitanu noilla säädöillä homman tommosella 25-30% luistolla. Varsinkaan kun kallistuskulma oli sen ~61 astetta, vaikkakin doseerattu mutka.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:15:58
Onko bemarissa muuten sähkökaasu ja onko tuo kaasun asento kahvan vai läpän asento?
Kyllähän noissa molemmissa käppyröisä lukee: Grip_pos ja Throttle. Kertonee varmaan?
Niinhän nuo näyttää olevan kun kattoo kuvaa kauemmin kuin kolme sekuntia kerralla. :D 
Mitä toi bemarin luistonesto tekee sytkäennakolle? Tuonkin varmaan saa datasta ulos.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: jarska - 10.01.14 - klo:16:02
Jos se oli säädetty (bambi peilijäällä-asetus) app:n ajotyylille.
Kuten muistamme, app saattaa joskus antaa kaasua hieman reippaammin avauksissa, jolloin TC vasta puuttuu peliin rankemmin?
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:16:29
Mitä toi bemarin luistonesto tekee sytkäennakolle? Tuonkin varmaan saa datasta ulos.

Sitä tarvii arpoo noista dtc-käppyröistä (jotka näyttää olevan samat), suoraa sitä ei kerrota.
Re_dtc_spn  Relative DTC torque reduction from slip control
Re_dtc_tot  Relative DTC torque reduction from slip control and precontrol and other limiting functions

Mut veikkaisin ett kyl sitä ennakon pienentämistä käytetään sen verran ku pystyy, ja sit ku se ei enää riitä, niin aletaan sulkeen kaasuläppiä.

Sinänsä tyhmä politiikka että BMW ei anna sytkä ja lambda dataa tolle loggerille. Ja loggerin lisäboxillakin saa vain lambdan, ei sytkää silläkään.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: wehna - 10.01.14 - klo:17:06
Sytytys ja polttoainetiedot on juurikin sitä, joka pidetään visusti salassa luulen. Niillä tehdään moottoriin oikea luonne ja uusia oivalluksia ei jaeta muille.

Sinällään mielenkiintoista olisi tutkia dataa ja miettiä miksi tilanteessa kävi niin kuin kävi. Harmi vaan kun aika ei tahdo muutenkaan riittää nykyisin. Oleellista on miettiä mitä tekisin toisin, ettei sama toistu. Tärkeää on sekin, että miettii miten voisi pyörää muuttaa, mutta se ei ole mielestäni oleellista. Pyörä on aina täynnä toimintavirheitä eri tilanteissa. Joskus kun Korpiaholle puhuin ongelmistani ajossa ja mietin mitä tekisin niin Erkka tokaisi: "Istu erilailla". En sano tätä siksi, että tämä keskustelu olisi turhaa. Vaan sanon siksi, että 99% tapahtumissa merkittävin tekijä istuu ratin ja penkin välissä. Kun tuolla samalla tarmolla käsittelette ajosuorituksia niin sitten alkaakin tulla kehitystä.

Vielä lisäys: APP:n pyörässä on muistaakseni Pirellin data luistonestossa. Se toimii ihan ok Dunlopillakin, mutta voi aiheuttaa nykivää käytöstä luistossa. Mulla on dunlopin kartat ja kun ne vaihdoin niin juurikin tuo alue hieman korjaantui, mutta muutos ei ole merkittävä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:17:11
Mielenkiintoista on tuo luistoneston sielunmaisema. Tuo tilanne, jossa kaasuläppä alkaa puuttumaan peliin on jo renkaan luiston  (mikäli tuo on lähellä todellista luistoa) kannalta niin lähelle stabiilin ja epästabiilin rajaa, että luiston lisääntyessä tiputaan epästabiilille puolelle. Vaikuttaisi, että n. 15% luisto on aikalailla maksimi, josta pito enää voi lähteä palautumaan. Se miksi luistonesto ei tuossa vaiheessa pitänyt läppiä pidempään samassa asennossa on hieman kysymysmerkki ja pitäisi tietää paremmin kuinka luistoneston logiikka tässä tapauksessa toimii. 

P.S. Selvennyksenä kaikille niille, joiden renkaan käytös on vieresta: Renkaan tuottama voima kasvaa luiston kasvaessa noin 10% luistoon asti, jonka jälkeen luiston lisääntyessä, renkaan voimantuotto romahtaa. Stabiililla alueella ollaan kun pysytään alle tuon noin 10% luiston ja epästabiiilla puolella sitten sitä isommilla arvoilla. Stabiililla alueella luiston lisääntyminen johtaa siihen, että tarvitaan lisää voimaa renkaalle, että saadaan ylläpidettyä luisto = helppo hallita, koska jo kaasun avauksen hidastaminen palauttaa pidon. Epästabiililla alueella taas luiston lisääntyessä myös pito vähenee, jolloin samalla voimalla rengas pyrkii isommalle luistolle. Tästä johtuen tarvitaan reilu voiman vähennys = kaasun sulkeminen, että renkaan luisto palautuisi. Murmelan kaadossa on päädytty tuonne epästabiilille alueelle, josta korjaantuminen olisi vaatinut isompia toimenpiteitä, jos olisi palautunut niilläkään.

Sliksien ja katurenkaiden ero on siinä, että sliksillä tuo stabiilin ja epästabiilin alueen raja on laakeampi, jolloin luistoa on helpompi hallita.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: Nitrous - 10.01.14 - klo:17:15
Mitä toi bemarin luistonesto tekee sytkäennakolle? Tuonkin varmaan saa datasta ulos.

Sitä tarvii arpoo noista dtc-käppyröistä (jotka näyttää olevan samat), suoraa sitä ei kerrota.
Re_dtc_spn  Relative DTC torque reduction from slip control
Re_dtc_tot  Relative DTC torque reduction from slip control and precontrol and other limiting functions

Mut veikkaisin ett kyl sitä ennakon pienentämistä käytetään sen verran ku pystyy, ja sit ku se ei enää riitä, niin aletaan sulkeen kaasuläppiä.

Sinänsä tyhmä politiikka että BMW ei anna sytkä ja lambda dataa tolle loggerille. Ja loggerin lisäboxillakin saa vain lambdan, ei sytkää silläkään.
Luulen, että sun veikkaus on oikein ja sytkädatasta vois nähdä paremmin missä vaiheessa luistonesto on alkanut peliin puuttua. Kaasuläpän sulkeminen on aika "hidas" keino vaikuttaa moottorin voimantuottoon kun vertaa sytytykseen. Samoin varmaan bensapuoli laihenee samalla kun sytkää siirretään, mutta sen vaikutus palotapahtumaan on vähän monimutkaisempi juttu.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:17:41
Oleellista on miettiä mitä tekisin toisin, ettei sama toistu. Tärkeää on sekin, että miettii miten voisi pyörää muuttaa, mutta se ei ole mielestäni oleellista. Pyörä on aina täynnä toimintavirheitä eri tilanteissa. Joskus kun Korpiaholle puhuin ongelmistani ajossa ja mietin mitä tekisin niin Erkka tokaisi: "Istu erilailla". En sano tätä siksi, että tämä keskustelu olisi turhaa. Vaan sanon siksi, että 99% tapahtumissa merkittävin tekijä istuu ratin ja penkin välissä. Kun tuolla samalla tarmolla käsittelette ajosuorituksia niin sitten alkaakin tulla kehitystä.
Juu, kyllähän mä sitä jo tuolla aikasemmin pohdinkin:

Käppyröitä taas kerran pällisteltyäni, olisin taipuvainen hyvin vahvasti uskomaan että luistokontrollilla (TC) tuo tilanne olisi ollut hoidettavissa, JOS se olisi ollut toisella tapaa säädetty.
Eli virheeni oli se että en tiennyt miten se oli säädetty, vaan luotin siihen turhan sokeasti että se toimii, tietämättä oikeasti miten se toimii.
...
Tai jos aikoo nojata, vaikka vaan ihan hitucen, TC:tä vasten. Niin kannattaa, ennen kun lähtee nojaamaan, ottaa selvää miten se TC käytännössä oikeasti toimii, ja miten se on säädetty, ja miten se vaikuttaa ajamiseen.
Niin ei pääse oma tyhmyys/ tietämättömyys yllättämään mutkan takaa.

Eli varsinainen vika oli tälläkin kertaa ratin ja penkin välissä.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:17:54
Mielenkiintoista on tuo luistoneston sielunmaisema. Tuo tilanne, jossa kaasuläppä alkaa puuttumaan peliin on jo renkaan luiston  (mikäli tuo on lähellä todellista luistoa) kannalta niin lähelle stabiilin ja epästabiilin rajaa, että luiston lisääntyessä tiputaan epästabiilille puolelle. Vaikuttaisi, että n. 15% luisto on aikalailla maksimi, josta pito enää voi lähteä palautumaan. Se miksi luistonesto ei tuossa vaiheessa pitänyt läppiä pidempään samassa asennossa on hieman kysymysmerkki ja pitäisi tietää paremmin kuinka luistoneston logiikka tässä tapauksessa toimii.
Sitten tuossa on vielä sekin että noista säädöistä/ kalibroinneista riippuen DTC voi nähdä luiston eri tavalla erikokoisilla ja profiilisilla renkailla. Ja sen takia reagoida luistoon "väärällä" tavalla. Myös renkaan paine ja runko vaikuttaa siihen paljonko tuo renkaan tehollinen kehä muuttuu 0-100% vedolla. Anturithan eivät mittaa renkaiden kehänopeuksia vaan vanteiden pyörintänopeuksia.

Tuota luistoa ajatellessa myöskin tuo kallistuskulma on hyvin suuri tekijä. Sillä mitä suurempi kallistus, sitä vähemmän luistoa rengas, tai lähinnä koko mopon dynamiikka, sietää. Kun taas mopon ollessa täysin pystyssä voi luistoprosentti olla vaikkapa täydet 100%, ilman että sitä tulee yhtään mitään ongelmia.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 10.01.14 - klo:17:55
Jos se oli säädetty (bambi peilijäällä-asetus) app:n ajotyylille.
Kuten muistamme, app saattaa joskus antaa kaasua hieman reippaammin avauksissa, jolloin TC vasta puuttuu peliin rankemmin?
Siellä on Erkan ja Eekin kartat. Antaa luistaa aika reippaasti.

Mä nyt laitan tän tähän vielä kerran, ettei tarvii aina Jukka-sedän pakata mönkijän kärryyn lapiota ja haravaa, kun näkee mun mopon lähtevän rampista ulos:


MUN MOPOSSA EI OLE LUISTONESTOA,

On vaan luistonkontrolli, joka ei anna anteeksi, jos väntää kaasua liikaa lähellä maksimikallistuskulmaa. Mopoa pitää aina ja kaikissa tapauksissa ajaa täsmälleen samalla tavalla, kuin sellaista jossa TC:a ei ole.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 10.01.14 - klo:17:59
Mä nyt laitan tän tähän vielä kerran, ettei tarvii aina Jukka-sedän pakata mönkijän kärryyn lapiota ja haravaa, kun näkee mun mopon lähtevän rampista ulos:

MUN MOPOSSA EI OLE LUISTONESTOA,

On vaan luistonkontrolli, joka ei anna anteeksi, jos väntää kaasua liikaa lähellä maksimikallistuskulmaa. Mopoa pitää aina ja kaikissa tapauksissa ajaa täsmälleen samalla tavalla, kuin sellaista jossa TC:a ei ole.

Sä olet aina niin kovin ehdoton. :-*
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: pienisopoapina - 10.01.14 - klo:19:14

Kivaa käppyräanalyysia.

Semmonen ajatus tuli, jotta muistaakseni bemarilla on jonkinlaista harrastajatason aputoimintaa isommissa mopomaissa. Muistaakseni Suomeenkin semmoista on joskus ajateltu. Oiskohan mahollista lähettää noi datat bemarin harrastajatukihenkilöille Saksaan ja saada sieltä vastauksia ketjussa esiintyneisiin kymysyksiin.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 10.01.14 - klo:21:02
Mä nyt laitan tän tähän vielä kerran, ettei tarvii aina Jukka-sedän pakata mönkijän kärryyn lapiota ja haravaa, kun näkee mun mopon lähtevän rampista ulos:

MUN MOPOSSA EI OLE LUISTONESTOA,

On vaan luistonkontrolli, joka ei anna anteeksi, jos väntää kaasua liikaa lähellä maksimikallistuskulmaa. Mopoa pitää aina ja kaikissa tapauksissa ajaa täsmälleen samalla tavalla, kuin sellaista jossa TC:a ei ole.

Sä olet aina niin kovin ehdoton. :-*
Enpäs ole. En edes ehdonalaisella.  :-\
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 10.01.14 - klo:23:25

Vielä lisäys: APP:n pyörässä on muistaakseni Pirellin data luistonestossa. Se toimii ihan ok Dunlopillakin, mutta voi aiheuttaa nykivää käytöstä luistossa. Mulla on dunlopin kartat ja kun ne vaihdoin niin juurikin tuo alue hieman korjaantui, mutta muutos ei ole merkittävä.
On muutettu mullakin Dunlopin data. Nyt vaan oli Pirellin rengas murmelalla alla.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: TommoKe - 11.01.14 - klo:12:47
Jos se oli säädetty (bambi peilijäällä-asetus) app:n ajotyylille.
Kuten muistamme, app saattaa joskus antaa kaasua hieman reippaammin avauksissa, jolloin TC vasta puuttuu peliin rankemmin?
Siellä on Erkan ja Eekin kartat. Antaa luistaa aika reippaasti.

Mä nyt laitan tän tähän vielä kerran, ettei tarvii aina Jukka-sedän pakata mönkijän kärryyn lapiota ja haravaa, kun näkee mun mopon lähtevän rampista ulos:


MUN MOPOSSA EI OLE LUISTONESTOA,

On vaan luistonkontrolli, joka ei anna anteeksi, jos väntää kaasua liikaa lähellä maksimikallistuskulmaa. Mopoa pitää aina ja kaikissa tapauksissa ajaa täsmälleen samalla tavalla, kuin sellaista jossa TC:a ei ole.
Hienosti rupeaa keltainen valo vilkkumaan kojetaulussa ja eteneminen on kuin tervaan ajaisi, kun järjestelmä puuttuu peliin. Mukava järjestelmä!
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: app - 11.01.14 - klo:14:07
Jos se oli säädetty (bambi peilijäällä-asetus) app:n ajotyylille.
Kuten muistamme, app saattaa joskus antaa kaasua hieman reippaammin avauksissa, jolloin TC vasta puuttuu peliin rankemmin?
Siellä on Erkan ja Eekin kartat. Antaa luistaa aika reippaasti.

Mä nyt laitan tän tähän vielä kerran, ettei tarvii aina Jukka-sedän pakata mönkijän kärryyn lapiota ja haravaa, kun näkee mun mopon lähtevän rampista ulos:


MUN MOPOSSA EI OLE LUISTONESTOA,

On vaan luistonkontrolli, joka ei anna anteeksi, jos väntää kaasua liikaa lähellä maksimikallistuskulmaa. Mopoa pitää aina ja kaikissa tapauksissa ajaa täsmälleen samalla tavalla, kuin sellaista jossa TC:a ei ole.
Hienosti rupeaa keltainen valo vilkkumaan kojetaulussa ja eteneminen on kuin tervaan ajaisi, kun järjestelmä puuttuu peliin. Mukava järjestelmä!
Vakion ominaisuus. Race-ecu on tervaton.
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: TommoKe - 12.01.14 - klo:00:07
"Vakion ominaisuus. Race-ecu on tervaton."Tarttee kattoa eka minkälainen tämä uudempi versio on vakiolla ajaa, sit jos miettis taas lisää vaihoehtoja.... ;)
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: tonibergholm - 12.01.14 - klo:12:41
"Vakion ominaisuus. Race-ecu on tervaton."Tarttee kattoa eka minkälainen tämä uudempi versio on vakiolla ajaa, sit jos miettis taas lisää vaihoehtoja.... ;)

Hyvä se on :)


Sent from my iPad using Tapatalk HD
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: juhu - 12.01.14 - klo:14:42
Tarttee kattoa eka minkälainen tämä uudempi versio on vakiolla ajaa, sit jos miettis taas lisää vaihoehtoja.... ;)
mieti suoraan niitä vaihtoehtoja :D
Otsikko: Vs: Luiston-sutimisen ym estot
Kirjoitti: murmela - 18.06.14 - klo:14:33
Tuosta numerosta löyty aika paljon juttua sutimisesta:
http://lehtiluukku.com/lue/motorrad-2-2011/15011.html

Tuota lukiessa voi miettiä sitä että MV Agusta Brutalen systeemin idea(=ideattomuus) on sama kuin Bazzasin vehkeissä.
TinyPortal 1.6.5 © 2005-2020