Valmistautuminen (Fys,Psy) kisaan/ratapäivään

Aloittaja pienisopoapina, 07.08.13 - klo:09:01

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

murmela

Lainaus käyttäjältä: PrivateeR - 18.07.18 - klo:21:55
Jaa ehdit quoteemaan ennenku ehdin korjata tuon % merkin :D

Tarkoitin promillea enkä prosenttia, mutta ku en löytäny sille merkkiä .... vaihdoin sen tekstiksi.... Menikö naama vakavaksi? :D
Itämeri on siitä poikkeuksellinen, että suolapitoisuus on vain 3,0–5,5 promillea, ei siis prosenttia. Joten jos kyseisen henkilön hien suolapitoisuus sattuu olemaan 3,0–5,5 promillea, eli 3-5,5 grammaa per litra, voi kyseinen henkilö juoda Itämeren vettä henkensä pitimikseen.

Eri asia sitten taasen ovat maailman oikeat valtameret, joiden pintavesien suolapitoisuus on 3,0–3,8 prosentin luokka. Joten niitä juomalla kyllä tappaisi kuka tahansa itsensä todella nopeasti.
Jarrut paskana, paha hidastaa.

PrivateeR

Mut joo, ite laitoin joskus treenijuomaveteen 1tl suolaa 1,5 litraan vettä.... ja se oli jo turhan väkevä liuos.

Ei se suolan määrä yksin mitään ratkaise jos muut mineraalit, vitamiinit yms on perseellään.

Itse en ole kertaakaan elämässäni tarvinnut helteellä Hartwallin normi Vichyä väkevämpää suolaliuosta, ja hyvin on selvinnyt.

Joka aamu otan itse purutablettina sinkki/magnesium/kalsium. Ei ole kramppeja, ei väsymystä, ei uupumusta, ei lihasheikkoutta...... ja ikää on kuitenkin ratailijoista varmaan aika kärkipäätä (38v)....
www.facebook.com/jonikb
www.facebook.com/HierojaJoni

Every man dies. Not every man really lives.

JiiPee66

Lainaus käyttäjältä: PrivateeR - 18.07.18 - klo:22:00
Mut joo, ite laitoin joskus treenijuomaveteen 1tl suolaa 1,5 litraan vettä.... ja se oli jo turhan väkevä liuos.

Ei se suolan määrä yksin mitään ratkaise jos muut mineraalit, vitamiinit yms on perseellään.

Itse en ole kertaakaan elämässäni tarvinnut helteellä Hartwallin normi Vichyä väkevämpää suolaliuosta, ja hyvin on selvinnyt.

Joka aamu otan itse purutablettina sinkki/magnesium/kalsium. Ei ole kramppeja, ei väsymystä, ei uupumusta, ei lihasheikkoutta...... ja ikää on kuitenkin ratailijoista varmaan aika kärkipäätä (38v)....

Nuori Kollihan sä vielä olet ...😉
Terv. Wanha ja raihnainen

murmela

19.07.18 - klo:01:11 #78 Viimeisin muokkaus: 19.07.18 - klo:10:08 käyttäjältä murmela
Normaali veriplasman natriumpitoisuus on 135–145 mmol/l.
Kun natriumia on veressä liian vähän (alle 135 mmol/l), tilaa kutsutaan hyponatremiaksi.
Kun natriumia on liian paljon (yli 145 mmol/l), on kyseessä hypernatremia.

Hyponatremia eli "suolahukka"
Hyponatremia voi syntyä kahdella eri mekanismilla: natriumia joko menetetään liikaa tai elimistöön kertyy liikaa vettä.
Jos veren natriumpitoisuus laskee alle 125 mmol:iin/l, alkaa esiintyä väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihaskramppeja.
Jos natriumpitoisuus pienenee vielä vähäisemmäksi (alle 120 mmol/l), alkaa esiintyä lihasheikkoutta ja hermosto-oireita, yleistä kouristelua ja sekavuutta.

Hypernatremia eli "nestehukka"
Hypernatremia johtaa janon tunteeseen, jos aivojen janokeskus toimii normaalisti. Nestevajaus tuntuu suun ja nielun kuivumisena.
Vaikeassa hypernatremiassa (veren natriumarvo yli 155 mmol/l) esiintyy lihasnykäyksiä, sekavuutta, kouristeluja ja lopulta tajuttomuus.
Lievä hypernatremia voidaan korjata vettä juomalla. Vaikeissa tapauksissa tarvitaan suonensisäistä nestehoitoa.


Tuo voisi selittää myöskin sunnuntain ongelmia (lihaskramppeja, voimattomuutta, väsymystä ja lievää päänsärkyä). Eli jos mulla oli edeltävien päivien aikana syntynyt lievä nestehukka, niin munuaiset oli poistanu "suolaa" verestä jotta veren suhteellinen suolapitoisuus olisi sopiva. Ja sitten kun join paljon nestettä, niin veren nestepitoisuus palautui normaaliksi, mutta suolapitoisuus ei pysynyt perässä, vaan sen takia syntyi akuutti "suolahukka".
Varsinkin kun hikoilu lisääntyi potenssiin x ja sen mukana kropasta poistui suolaa, ja veren suhteellinen suolapitoisuus laski entisestään.

Etukäteen tuohon suolan määrään veressä ei voi suoraan vaikuttaa, koska munuaiset pyrkii pitämään veren suolapitoisuuden vakiona. Munuaiset joko lisää tai vähentää suolan eritystä virtsaan sen mukaan onko suolaa liikaa vai liian vähän veressä.
Suolan kokonaismäärään veressä voi vaikuttaa vain välillisesti, eli pitämällä kropan nestetasapainon normaalina.
Jarrut paskana, paha hidastaa.

murmela

Lainaus käyttäjältä: PrivateeR - 18.07.18 - klo:22:00Ei se suolan määrä yksin mitään ratkaise jos muut mineraalit, vitamiinit yms on perseellään.
Yksittäisestä pitkäkestoisesta urheilusuorituksesta puhuttaessa voisi karrikoidusti sanoa että muut mineraalit, vitamiinit yms saa olla perseellään, mutta suolan määrä/ suhteellinen määrä veressä, on helposti elämän ja kuoleman kysymys.

Hyponatremia eli "suolahukka" tuntuu olevan esim tavismaratooneilla ikävä kyllä edelleenkin hyvinkin tyypillinen kuolemaan johtava tila. Johtuen siitä että tavikset vetelevät fiilismaratoonin aikana esim vissyä ja urheilujuomaa ja vettä, eli huolehtivat nestetasapainosta/ ettei nestehukka pääse iskemään. Ja lopputulos on se että veren suolapitoisuus laskee liian alhaiseksi.

Ja olisi myöskin mielenkiintoista tietää, että kuinka moni maratoonilla kuolemaan johtanut "sydänkohtaus" olisikin itse asiassa seurausta hyponatremiasta...
Jarrut paskana, paha hidastaa.

murmela

Ja toi hyponatremia selittäis myös meikäläisen krampit ja päänsäryt 1,5-2h salibändyn pelaamisen jälkeen, kun juon pelkkää vettä noin 2 litraa. Ts mun kroppa taitaa kuulua siihen kerhoon jonka hiki sisältää enemmän suolaa kuin keskimäärin.
Jarrut paskana, paha hidastaa.

Coo

Kramppien syntymekanismia ei aivan täysin tunneta, mutta lienee hyvä arvaus, että nestetasapaino ja sen kanssa käsi kädessä kulkeva elektrolyyttitasapaino on merkittävässä roolissa krampeissa ja suorituskyvyssä laajemminkin.

Solujen ulkoisen nestetasapainon kannalta natrium on suurimmassa roolissa. Tarvittavan natriumin voi saada joko juomassa tai ruoassa olevasta suolasta. Mikäli vatsaa ei haluta täyttää suolaa sisältä juoma voi olla hyvä ratkaisu. Toisaalta ruoan nauttiminen voi hidastaa nesteen imeytymistä sekä näin veren laimenemista ja siten lopulta parantaa nestetasapainon saavuttamista. Parhaiten toimiva menetelmä on aika laji- ja henkilökohtaista (mm. hien suolaisuus on yksilöllistä). Natriumin lisäksi kalium osallistuu solujen sisäiseen nestetasapainoon ja on jotain tutkimusnäyttöä, että nestetasapainon palauttamisessa kannattaa varmistaa myös kaliumin saanti.

Kalsium sen sijaan on tärkeässä roolissa lihassupistuksissa, mutta elimistö on kohtuullisen hyvä säätelemään kalsiumin määrää veressä ja nautitun ruoan vaikutus veren kalsium pitoisuuteen on suhteellisen pieni. Hypokalsemia (eli kalsiumin puutos) toki voi johtaa kramppeihin, mutta tämä on yleensä huomattavasti pitkäaikaisemman prosessin seurausta. Elimistössähän on mittavat kalsium varannot luustossa, josta tarpeen mukaan elimistö osaa siirtää kalsiumia vereen yllättävän puutteen ilmetessä. Vastaavasti urheilusuorituksen vuoksi nautittu ylimääräinen kalsium yksistään tuskin johtaa hyperkalsemiaan.

Jos ajatellaan vaikkapa ratapäiviä, monesti aivan riittävä menetelmä on kohtuullisen normaali säännöllinen juominen ja syöminen. Siellä vaan kaiken muun tekemisen keskellä toinen tai molemmat helposti unohtuvat ja tasapainot pääsevät nahkapuvut päällä kuumissa olosuhteissa heittämään. Jos kuitenkin tietää juovansa ja syövänsä jotain jokaisen setin jälkeen, ei jää hengailemaan nahkapuvussa ylimääräistä, on huolehtinut aiemmin lihashuollosta ja kramppeja silti tulee, voi varmaan miettiä 'järeämpiä keinoja'.
 

murmela

"Aikuisen ihmisen painosta on vettä yli 60 prosenttia: soluissa keskimäärin 25 litraa, soluväleissä 14 litraa ja veressä 3 litraa. Jos liuos pääsee väkevöitymään liiaksi, reaktiot jumittuvat. Elimistön veden liika suolaantuminen on siis vaarallista.

Ylimääräinen suola veden ohessa on tarpeen vain silloin, jos molempia on hukkaantunut paljon esimerkiksi hyvin runsaan hikoilun tai voimakkaan oksentelun tai ripuloinnin takia. Suoraan suoneen annetussa nesteytyksessä käytetään fysiologista suolaliuosta, jonka väkevyys on sama kuin veren ja kudosnesteen, jottei niitä laimenneta äkisti liikaa. Se on vettä, jossa on suoloja ihmisen omien nesteiden tapaan 0,9 prosenttia eli 9 grammaa litrassa.

Merien vesi on niin suolaista – yleensä 3 ja 4 prosentin välillä – että sitä juomalla saatu vesilisä ei edes riittäisi ylimääräisen suolan erittämiseen. Ihmisen munuaiset pystyvät nimittäin väkevöimään virtsaa vain niin paljon, että sen suolapitoisuus on noin kolminkertainen veren 0,9 prosenttiin verrattuna. Desilitrassa merivettä olevan suolan erittämiseksi pitäisi siis virtsata enemmän kuin desi.

Lisäksi tökkii meriveden suolakoostumus: runsas magnesiumsulfaatti saa ihmisen vatsan sekaisin, mikä lisää nestehukkaa entisestään."
Jarrut paskana, paha hidastaa.

Mattirk

Tänä kesänä olen valmistautunut ratapäivään näin: raahaan perseeni ja romut edellisenä iltana mökille. Siellä saunon, grillaan, polttelen sikaria ja ryypiskelen sillai sopivasti, nukkumaan menen toki vasta joskus yhden jälkeen niin ei tule nukuttua liikaa. Aamulla sitten hönkäys Drägeriin (aina 0 promillea) ja nokka kohti Alastaroa.

Toimii loistavasti, ei tartte ajella täysiä settejä niin on pienempi riski kaatua. Ensi viikolla on Tuen päivät kivasti vielä lyhkäisiä niin voi ryypiskellä enemmän.

murmela

Särähtipä todella pahasti korvaan lause:
"– Estorillin ensimmäinen kilpailu tulee olemaan minulle varmasti todella vaikea."

Jos ihminen ajattelee jo ennen jotain toimintaa, että kyseinen toiminta on varmasti vaikeaa, niin ihminen hukkaa ehkä jopa suurimman osan omista voimavaroistaan siihen, että tekee toiminnasta itselleen varmasti vaikeaa.

Toki ei kannata lähteä takki auki asenteella:"Tää on ihan piis of keik!" Koska siinä taasen tuhoaa mahdollisuutensa sen takia että ei käytä voimavarojaan ollenkaa kyseisen toiminnan haasteiden voittamiseen, vaan olettaa että haasteen taso on niin matala että sen voittamiseen ei tarvita panostusta.

Jos taasen lähtee liikkeelle sillä asenteella, että toiminta on todella haastavaa ja vaatii sataprosenttisen fokusoitumisen, niin silloin myöskin lopputulos on vähintään sataprosenttinen, yleensä yli sataprosenttinen, koska kuka tahansa tavallinen ihminen aina aliarvioi omat voimavaransa ja taitonsa.

Ero on lähes ainoastaan semanttinen, mutta siltikin sillä on lopputuloksen kannalta äärimmäisen ratkaiseva merkitys.

"– Estorillin ensimmäinen kilpailu tulee olemaan minulle varmasti todella mahtava haaste!"
Jarrut paskana, paha hidastaa.

PrivateeR

Toi vähä riippuu kuka sen sanoo jne...

Itse monesti olen ylittänyt itseni juuri "vaikea tilanne" päällä koska sillon ei ole mitää hävittävää, ni tulee helposti suoriutuneeksi yli odotusten.

Mind games on sellanen taiteenlaji että ei siihe ole mitää kiinteää kaavaa että "jos lasket 11:een etkä 20:een ni olet väärässä" ... jokaisella on omat tapansa kanavoida ajatuksensa... jotkut ei sitä tee ollenkaan ja se yleensä näkyy sellaisten ihmisten tekemisessä. Mutta niillä jotka osaa kanavoida ajatuksensa ja keskittyä olennaiseen ni ne saa kyllä itsestään irti oleellisen vaikka laulaisivat haastattelussa joululauluja.

www.facebook.com/jonikb
www.facebook.com/HierojaJoni

Every man dies. Not every man really lives.

slowrider

17.03.19 - klo:20:27 #86 Viimeisin muokkaus: 17.03.19 - klo:21:10 käyttäjältä slowrider
Lainaus käyttäjältä: murmela - 15.03.19 - klo:21:12
Särähtipä todella pahasti korvaan lause:
"– Estorillin ensimmäinen kilpailu tulee olemaan minulle varmasti todella vaikea."

Jos ihminen ajattelee jo ennen jotain toimintaa, että kyseinen toiminta on varmasti vaikeaa, niin ihminen hukkaa ehkä jopa suurimman osan omista voimavaroistaan siihen, että tekee toiminnasta itselleen varmasti vaikeaa.

Toki ei kannata lähteä takki auki asenteella:"Tää on ihan piis of keik!" Koska siinä taasen tuhoaa mahdollisuutensa sen takia että ei käytä voimavarojaan ollenkaa kyseisen toiminnan haasteiden voittamiseen, vaan olettaa että haasteen taso on niin matala että sen voittamiseen ei tarvita panostusta.

Jos taasen lähtee liikkeelle sillä asenteella, että toiminta on todella haastavaa ja vaatii sataprosenttisen fokusoitumisen, niin silloin myöskin lopputulos on vähintään sataprosenttinen, yleensä yli sataprosenttinen, koska kuka tahansa tavallinen ihminen aina aliarvioi omat voimavaransa ja taitonsa.

Ero on lähes ainoastaan semanttinen, mutta siltikin sillä on lopputuloksen kannalta äärimmäisen ratkaiseva merkitys.

"– Estorillin ensimmäinen kilpailu tulee olemaan minulle varmasti todella mahtava haaste!"


Noh. en ehkä tässä tapauksessa lähtisi kovin tekemään johtopäätöksiä kommentoijan ajatuksista. Eri asia miten julkisesti kommentoidaan asioita ja mitä oikeasti ajatellaan :) Eilen oli pikkasen eri ääni kellossa kun sotasuunnitelmia tehtiin, mutta se nyt vaan on niin ettei julkisesti kannata liian toivekkaasti hehkutella varsinkin jos koko paketti nyt on AIKA skämänen...  Mutta näin selvennyksenä ettei kyllä tuolla motivaation ja nälän  saralla tule Estorilissa ongelmia. Kädettömien mekatsujen yms takia sitten ehkä :D Hmm.. ettei vain jenny ois vihjannut et kisa tulee olemaan vaikea siksi kun tiimillä on kaikki vaiheessa? Ei se sitä voi olla :D Full gas, vamos ja muut perinteiset

murmela

Jarrut paskana, paha hidastaa.

murmela

Jarrut paskana, paha hidastaa.

Powered by EzPortal